Antena 3 CNN Externe Cel mai puternic laser din lume, inaugurat la un centru de cercetare din California

Cel mai puternic laser din lume, inaugurat la un centru de cercetare din California

Cel mai puternic laser din lume, inaugurat la un centru de cercetare din California
Sursa foto: Laser
30 Mai 2009   •   16:18

Cel mai puternic laser din lume a fost inaugurat vineri la un centru de cercetări din California, după lucrări care au durat mai mult de un deceniu. Uriaşul laser poate simula explozia unei bombe nucleare şi chiar procesele care au loc in miezul stelelor.

Aşa-numita Instalaţie Naţională de Aprindere reuneşte, de fapt, 192 lasere concentrate pe o "ţintă" cât un bob de mazăre. Instalaţia are o putere totală de 500 de trilioane de waţi, ceea ce ar putea fi comparat cu consumul de energie electrică de pe 3.000 de planete ca Pământul. Fireşte, această forţă uriaşă nu va fi dezlănţuită decât pentru durate extrem de mici - în total, trei miimi de secundă pe an, ceea ce va permite, totuşi, experimente de importanţă fără precedent.

Militarii speră să simuleze explozii nucleare de mare putere fără să mai detoneze bombele şi în realitate. Astrofizicienii doresc să reconstituie reacţiile din miezul stelelor sau exploziile supernovelor. Cel mai îndrăzneţ obiectiv este declanşarea unei reacţii de fuziune nucleară care ar produce mai multă energie decât ar consuma. Astfel s-ar deschide calea spre o sursă curată şi aproape inepuizabilă de energie. La inaugurare au fost invitaţi aproape 3.500 de oameni de ştiinţă, militari şi demnitari.

Proiectul laserului datează din anii 90, când costul său era evaluat la 700 milioane de dolari. Instalaţia a costat până la urmă patru miliarde, iar construcţia ar fi fost de mult oprită dacă n-ar fi fost susţinută de militari.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close