Antena 3 CNN Externe Cele mai importante evenimente din lumea ştiinţei din 2008

Cele mai importante evenimente din lumea ştiinţei din 2008

Cele mai importante evenimente din lumea ştiinţei din 2008
04 Ian 2009   •   13:10

2008 a însemnat şi un an bogat în evenimente importante din lumea ştiinţei. Aterizarea pe Marte a unui robot NASA, găsirea apei pe Mercur şi inaugurarea primului centru spaţial iranian sunt printre cele mai deosebite momente.
Un eveniment important al anului 2008 a fost reuşita programului ?Messenger?, prin intermediul căruia s-a trimis un robot spaţial pe orbita planetei Mercur. Marea surpiză a acestei misiuni spaţiale a fost descoperirea unor mari cantităţi de apă în exosferă.
Pentru Iran, 2008 a însemnat inaugurarea primului centru spaţial, prin lansarea unei rachete spaţiale. Iranul nu este totuşi la prima încercare de acest gen. În 2007 a mai trimis o rachetă dincolo de atmosferă.
Transportarea şi asamblarea laboratorului european Columbus de către naveta spaţială americană Atlantis a reprezentat un alt moment deosebit în lumea ştiinţei. Scopul misiunii a fost de a dubla spaţiul dedicat cercetării pe Staţia Spaţială Internaţională.
Record mondial pentru India anul trecut. Numai printr-o singură lansare a reuşit să pună pe orbită 10 sateliţi.
Aterizarea pe planeta Marte a robotului spaţial Pheonix marchează un alt moment important al anului trecut. Misiunea robotului a fost de a căuta dacă în trecut clima era propice pentru existenţa apei. Aceasta este cea de-a şasea coborâre pe Marte reuşită de NASA. Operaţiunea a fost realizată în baza unui parteneriat internaţional.
În vara anului trecut a fost lansat telescopul spaţial cu raze gama. Observatorul spaţial este folosit pentru studierea fenomenelor astrofizice şi cosmologice.
2009 este anul care marchează patru secole de când s-au realizat primele observări cu ajutorul telescopului, făcute de Galileo Galilei în 1609. Cu această ocazie, ONU a declarat 2009 Anul Internaţional al Astronomiei.
Antena3

×
Subiecte în articol: evenimente
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close