Antena 3 CNN Externe Centrul de combatere a propagandei ruse propus de Maia Sandu a fost aprobat de Parlamentul de la Chișinău | "PATRIOT" a stârnit temeri că va fi introdusă cenzura

Centrul de combatere a propagandei ruse propus de Maia Sandu a fost aprobat de Parlamentul de la Chișinău | "PATRIOT" a stârnit temeri că va fi introdusă cenzura

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat crearea unui organism menit să contracareze propaganda Rusiei.

Centrul de combatere a propagandei ruse propus de Maia Sandu a fost aprobat de Parlamentul de la Chișinău | "PATRIOT" a stârnit temeri că va fi introdusă cenzura
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Aug 2023   •   13:23

Deputații de la Chișinău au adoptat, luni, proiectul privind înființarea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

Inițiativa legislativă îi aparține președintei Maia Sandu.

Conform textului adoptat, noul organism are misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă un pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale.

Citește și: Efectele războiului din Ucraina: starea de urgență în Republica Moldova, prelungită cu 60 de zile

Instituția nou-creată "va implementa măsurile ce se impun pentru a asigura securitatea spațiului informațional și pentru a crește gradul de reziliență a societății în fața amenințărilor", se arată în textul de lege, care precizează că măsurile Centrului în raport cu alte autorități și cu mediul privat vor avea "caracter de recomandare".

Centrul va avea dreptul să înainteze autorităților publice propuneri de modificare a cadrului legislativ, dar și să sesizeze organele de drept, în cazul depistării încălcărilor legislației naționale în domeniu.

Noul organism va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani.

Centrul anti-dezinformare din Republica Moldova, botezat inițial cu numele unui celebru sistem american de rachete defensive

Încă din luna mai, Maia Sandu a anunțat "înființarea PATRIOT, un centru național de apărare informațională și combatere a propagandei".

După lansarea în dezbatere publică, s-a renunțat la denumirea "PATRIOT" iar termenul "propagandă" a fost înlocuit cu "dezinformare".

Presa de la Chișinău remarcă faptul că numele "PATRIOT" - identic cu al sistemului defensiv trimis Ucrainei de aliați în războiul cu Rusia - a rămas popular, chiar dacă oficial nu se mai regăsește în denumirea noii entități.

Sandu a respins acuzațiile că și-ar propune reintroducerea cenzurii prin noul organism.

Ea a acuzat anterior, în repetate rânduri, Rusia că atacă Republica Moldova prin minciună și propagandă.

Foto: Parlamentul de la Chișinău

×
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close