Antena 3 CNN Externe Cercetătorii americani, la un pas de obţinerea materialelor invizibile

Cercetătorii americani, la un pas de obţinerea materialelor invizibile

Cercetătorii americani, la un pas de obţinerea materialelor invizibile
Sursa foto: Metamateriale
16 Ian 2009   •   11:30

Cercetătorii de la Universitatea Duke din Statele Unite au realizat un dispozitiv, care poate face un obiect invizibil la un număr mare de frecvenţe radio şi speră ca în curând să poată realiza un dispozitiv similar, care să aibă capacitatea de a face un obiect să fie invizibil la radiaţiile infraroşii şi la lumina vizibilă. Conform site-ului stiintaazi.ro
Oamenii de ştiinţă au realizat în condiţii de laborator materiale inexistente în natură, pe care le-au denumit "metamateriale". Acestea au, spre deosebire de materialele naturale, un indice de refracţie al luminii subunitar. Orice material natural, acoperit cu un strat de metamaterial, dispus cu precizie la anumite unghiuri, devine invizibil pentru anumite lungimi de undă ale luminii.
Pentru a obţine efectul de invizibilitate, metamaterialele trebuie aranjate conform unui algoritm extrem de performant. Pentru punerea la punct a acestui algoritm, cercetătorii au lucrat timp de doi ani. În 2006, aceeaşi echipă de cercetători anunţase realizarea unui dispozitiv cu proprietăţi asemănătoare, dar care făcea ca materialele să fie invizibile pentru un număr mult mai mic de unde radio.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close