Antena 3 CNN Externe China a sfidat SUA înainte de pactul AUKUS: a trimis nave de război în largul insulelor Aleutine

China a sfidat SUA înainte de pactul AUKUS: a trimis nave de război în largul insulelor Aleutine

Patru nave de război chineze au navigat în zona economică exclusivă a SUA, în largul insulelor Aleutine.

China a sfidat SUA înainte de pactul AUKUS: a trimis nave de război în largul insulelor Aleutine
Sursa foto: Twitter @ryankakiuchan
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Sep 2021   •   21:39

Incidentul, relatat în presa sin SUA, a avut loc între 29 și 30 august 2021.

Imaginile au fost date publicității abia în aceste zile de către armata americană. 

Potrivit militarilor americani, navele chineze au fost depistate "în interiorul zonei economice exclusive a SUA".

Identitatea și rolul militar al navelor chineze nu au fost comunicate de autoritățile SUA.

La rândul lor, autoritățile japoneze au raportat că patru nave chineze ale Armatei de Eliberare a Poporului au tranzitat strâmtoarea Soya de la est spre vest și este probabil că aceste vase sunt cele identificate la finele lui august în zona Aleutinelor.

Ar fi vorba de două distrugătoare, o navă de reaprovizionare și o navă auxiliară de cercetare și informare.

Publicația americană The Drive notează că, din fotografiile date publicității, se vede cum căpitanul navei Gărzii de Coasă americane inițiază o conversație cu una din navele chineze.

China a denunțat în repetate rânduri prezența navelor americane în Marea Chinei de Sud și în Strâmtoarea Taiwan, revendicate de Beijing.

De asemenea, publicația Global Times, controlată de regimul de la Beijing, a scris că așteaptă ca autoritățile SUA să respecte "același standard privind libertatea de navigație" în momentul în care navele de război chineze "vor traversa Marea Caraibelor sau vor naviga pe lângă Guam sau Hawaii".

Pactul AUKUS, menit să contracareze China și să furnizeze Australiei submarine nucleare

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri un nou demers vizând contracararea acțiunilor Chinei, în contextul mai larg de construire a unui sprijin internațional pentru abordarea SUA față de Beijing, comentează CNN.

Oficializat miercuri și numit AUKUS, după inițialele celor trei state, parteneriatul trilateral SUA, Australia și Marea Britanie, prevede explicit sprijin pentru dotarea Australiei cu submarine nucleare.

"Ca primă inițiativă AUKUS, ne angajăm să sprijinim Australia în dobândirea de submarine cu propulsie nucleară pentru forțele navale ale acestei țări. Această capacitate va promova stabilitatea în zona Indo-Pacifică și va fi desfășurată în sprijinul valorilor și intereselor noastre comune", se spune în declarația care oficializează parteneriatul.

Documentul mai precizează că obiectivul este de a face operaționale submarinele nucleare australiene "la cea mai apropiată dată realizabilă" și subliniază că Australia "rămâne dedicată îndeplinirii obligațiilor sale, ca stat fără arme nucleare".

Beijingul califică AUKUS "iresponsabil"

Presa internațională remarcă faptul că AUKUS marchează sfârșitul unui acord anterior între Franța și Australia, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni.

În acest cel mai mare contract militar din istoria australiană, Parisul urma să furnizeze 12 submarine cu propulsie convențională.

Critici aduse AUKUS au venit și de la Beijing, însă din alte motive decât cele invocate de francezi.

Beijingul a reacționat la pactul trilateral susținând că acesta "subminează grav pacea și stabilitatea regională, intensifică o cursă a înarmărilor și sabotează eforturile internaționale de neproliferare".

"Este iresponsabil în cel mai înalt grad și demonstrează standarde duble în folosirea exporturilor de tehnologie nucleară pentru jocuri geopolitice", a acuzat Lijian Zhao, purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez.

×
Subiecte în articol: China insulele Aleutine
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close