Antena 3 CNN International News SUA promit să ajute Australia să se doteze cu submarine nucleare. Franța, scoasă dintr-un contract de zeci de miliarde de dolari

SUA promit să ajute Australia să se doteze cu submarine nucleare. Franța, scoasă dintr-un contract de zeci de miliarde de dolari

Președintele american Joe Biden a anunțat un nou demers vizând contracararea acțiunilor Chinei, în contextul mai larg de construire a unui sprijin internațional pentru abordarea SUA față de Beijing, comentează CNN.

SUA promit să ajute Australia să se doteze cu submarine nucleare. Franța, scoasă dintr-un contract de zeci de miliarde de dolari
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Sep 2021   •   05:00

Oficializat miercuri și numit AUKUS, după inițialele celor trei state, parteneriatul trilateral SUA, Australia și Marea Britanie, prevede explicit sprijin pentru dotarea Australiei cu submarine nucleare.

"Ca primă inițiativă AUKUS, ne angajăm să sprijinim Australia în dobândirea de submarine cu propulsie nucleară pentru forțele navale ale acestei țări. Această capacitate va promova stabilitatea în zona Indo-Pacifică și va fi desfășurată în sprijinul valorilor și intereselor noastre comune", se spune în declarația care oficializează parteneriatul.

AUKUS: Submarinele nucleare australiene, operaționale "la cea mai apropiată dată"

Documentul mai precizează că obiectivul este de a face operaționale submarinele nucleare australiene "la cea mai apropiată dată realizabilă" și subliniază că Australia "rămâne dedicată îndeplinirii obligațiilor sale, ca stat fără arme nucleare".

În cadrul AUKUS, cei trei parteneri vor avea în lunile următoare întâlniri pentru a se coordona în domenii precum problemele cibernetice, tehnologiile avansate și apărarea.

Lansarea parteneriatului s-a făcut într-o video-conferință la care au participat președintele american și șefii guvernelor din Marea Britanie și Australia.

"SUA, Australia și Marea Britanie sunt de multă vreme parteneri de încredere și competenți și sunt și mai apropiați astăzi. Vorbim de un pas istoric pentru adâncirea și oficializarea cooperării între cele trei națiuni, pentru că recunoaștem cu toții imperativul de  asigurare a păcii și stabilității în zona Indo-Pacifică pe termen lung", a spus Joe Biden.

AUKUS îngroapă contractul franco-australian pentru submarine convenționale

"Trebuie să putem aborda atât mediul strategic actual din regiune, cât și modul în care acesta poate evolua, pentru că viitorul națiunilor noastre și al lumii depinde de o zonă Indo-Pacifică liberă și deschisă, durabilă și înfloritoare în următoarele decenii. Este vorba despre a investi în alianțele noastre și a le moderniza, pentru a răspunde mai bine amenințărilor de astăzi și de mâine", a adăugat președintele.

Presa internațională remarcă faptul că AUKUS marchează sfârșitul unui acord anterior între Franța și Australia, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni.

În acest cel mai mare contract militar din istoria australiană, Parisul urma să furnizeze 12 submarine cu propulsie convențională.

Însă acordul a fost afectat de întârzieri, pe seama cerințelor formulate de autoritățile de la Canberra, ca multe componente să fie produse pe plan local.

Foto: Submarinul nuclear USS Springfield părăsește baza Pearl Harbor-Hickam, 12 februarie 2021

×
Subiecte în articol: AUKUS Australia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close