Antena 3 CNN Externe China a testat o nouă rachetă hipersonică

China a testat o nouă rachetă hipersonică

Beijingul a lansat în august o rachetă cu capacitate nucleară care a înconjurat Pământul pe orbită mică înainte de a coborî către ţinta sa, ratată cu peste 32 de kilometri.

China a testat o nouă rachetă hipersonică
Sursa foto: Twitter/FargoTundra
de Alexandra Ionescu    |    17 Oct 2021   •   13:58

Potrivit unor surse din ziare, racheta nu a atins obiectivul propus, dar testul a arătat că China a făcut „progrese uimitoare în dezvoltarea armelor hipersonice” și este mult mai avansată în acest sens decât credeau americanii.

Interlocutorii publicației au menționat că racheta ar putea zbura teoretic peste Polul Sud, ceea ce ar crea o mare problemă pentru armata americană, ale cărei sisteme de apărare antirachetă sunt concentrate pe direcția polară nordică.

Pentagonul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile Chinei, dar nu a comentat mesajul despre testul unei rachete hipersonice, potrivit Reuters.

„Ne-am exprimat clar îngrijorările cu privire la dezvoltarea militară pe care China o urmăreşte în continuare, care nu face decât să sporească tensiunile din regiune şi nu numai. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem China drept provocarea noastră de stimulare numărul unu”.

Rachetele hipersonice, ca şi rachetele balistice tradiţionale care pot transporta arme nucleare, pot zbura cu de peste cinci ori viteza sunetului.

Rachetele balistice zboară sus în spaţiu, făcând un arc de cerc pentru a-şi atinge ţinta, în timp ce o rachetă hipersonică ia o traiectorie jos în atmosferă, lovind potenţial mai repede ţinta.

În plus, o rachetă hipersonică este manevrabilă (ca o rachetă de croazieră mult mai lentă, adesea subsonică), ceea ce face mai dificilă urmărirea şi contracararea sa.

Ambasada Chinei în Statele Unite nu a comentat datele referitoare la teste, dar misiunea diplomatică a subliniat că politica militară din RPC a fost întotdeauna „defensivă”.

×
Subiecte în articol: China racheta nuclear
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close