Antena 3 CNN Externe Chişinău: Corespondentul TVR, eliberat. Jurnalistă răpită şi eliberată după două ore (VIDEO)

Chişinău: Corespondentul TVR, eliberat. Jurnalistă răpită şi eliberată după două ore (VIDEO)

Chişinău: Corespondentul TVR, eliberat. Jurnalistă răpită şi eliberată după două ore (VIDEO)
10 Apr 2009   •   16:42

O jurnalistă de la Jurnalul de Chişinău a fost răpită din spatele clădirii Guvernului moldovean. Este vorba de redactorul şef al jurnalului menţionat, Rodica Mahu. Directorul publicaţiei, Vlad Butnaru, a declarat pentru Antena 3 că jurnalista a fost răpită în timp ce echipa Jurnalului de Chişinău transmitea informaţii din Moldova pentru publicaţii din România. El a povestit că jurnalista a fost acostată de patru persoane îmbrăcate în hane civile, care au obligat-o să intre într-un autoturism de culoare albă şi au demarat într-o destinaţie necunoscută.

Jurnalista a fost eliberată la aproximativ două ore din momentul în care a fost răpită. Rodica Mahu a fost dusă la o secţie de poliţie, unde i s-a explicat că este reţinută pentru a i se verifica identitatea. Poliţiştii bănuiau că ea ar fi colectat informaţii necesare pentru atacarea clădirii Guvernului.

Jurnalista se afla în apropierea sediului Guvernului, când patru bărbaţi, îmbrăcaţi în haine civile, au obligat-o să intre într-o maşină. ?Eram flancată din ambele părţi. (...)Am fost... nici nu ştiu prea bine unde am fost. Am ajuns acolo şi mi s-au înaintat acuze că aş fi printre persoanele care seamănă violenţă. Până la urmă i-am convins cine sunt. MI-au verificat identitatea, deşi nu aveam nici un act de identitate asupra mea. Mi se imputau nişte lucruri pe care nu le-am comis, că aş fi fost printre protestatari", a povestit ea la scurt timp după eliberare.

Rodica Mahu a adăugat că ?Discuţia a fost tensionată de ambele părţi. Am avut o dispută foarte serioasă pe teme politice. Ei îmi spuneau că suntem manipulaţi. (...) Am discutat toate capetele de acuzare care mi s-au adus. Am impresia că nici ei nu ştiau prea bine ce va urma, ce o să iasă până la urmă. (...) Până la urmă am fost atenţionată foarte clar să nu deformez realitatea, să nu scriu minciuni?.



Se pare că jurnalista nu a fost aleasă întâmplător, ci se afla mai demult în atenţia poliţiei. Ea a participat activ la protestele din anul 2004 de la Teleradio Moldova atunci când la această instituţie s-a făcut o epurare de cadre incomode actualei guvernari. Rodica Mahu a fost hărtuită de poliţie si bătută atunci.



Corespondentul TVR, Doru Dendiu a fost eliberat după mai bine de trei ore în care a dat declaraţii la poliţie. Potrivit lui Dragoş Tărăban, redactor-şef Externe la TVR, Dendiu nu a fost rănit, dar se afla în stare de şoc. Corespondentul TVR 1 la Chişinău a fost ridicat vineri de poliţia moldoveană, iar din acel moment nimeni nu a mai putut lua legătura cu el. Din motive de securitate, jurnaliştii au început să circule pe stradă în grupuri.



În Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău s-au strâns deocamdată doar câteva sute de persoane, în timp ce în sediul Guvernului sunt masate forţe de ordine.



Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close