Antena 3 CNN Externe CIA: Progresul în Afganistan este foarte lent, nu ştim de bin Laden din 2000

CIA: Progresul în Afganistan este foarte lent, nu ştim de bin Laden din 2000

CIA: Progresul în Afganistan este foarte lent, nu ştim de bin Laden din 2000
28 Iun 2010   •   01:46

Realizarea unui progres în Afganistan este atât "mai dificilă", cât şi mai lentă decât se anticipa, preciza directorul Central Intelligence Agency (CIA), Leon Panetta.

Deşi recunoştea că armata SUA a făcut progrese în Afganistan în ce priveşte eforturile contra insurgenţilor, Panetta arăta că este mai lent decât se anticipa şi devine mai greu, având în vedere "problemele serioase " din statul asiatic.

"Avem de-a face cu societăţi tribale. Avem de-a face cu o ţară ce are probleme cu guvernarea, probleme cu corupţia, probleme cu narcoticele şi traficul, probleme cu insurgenţa talibană," arăta acesta pentru ABC.

"Cheia pentru succes sau eşec este dacă afganii acceptă responsabilitatea, pot desfăşura o armată eficientă şi forţe de poliţie menite a menţine stabilitatea," arăta acesta. "Dacă pot face aceasta, atunci cred că vom putea atinge progresul şi stabilitatea pe care le urmăreşte preşedintele."

Comentariile lui Panetta vin într-un moment când noua strategie afgană a preşedintelui Barack Obama suferă un regres.

Operaţiunile militare ale forţelor SUA şi NATO nu au decurs atât de lin pe cât se anticipa. Militanţii au reobţinut iniţiativa în Marja, sudul Afganistanului, unde trupele coaliţiei au dus o amplă campanie de respingere a talibanilor, la începutul anului. Drept urmare, operaţiunile militare de securizare a Kandahar, locul de naştere al talibanismului, au suferit un regres.

Panetta şi-a mai manifestat scepticismul în legătură cu perspectiva unui acord afgan promovat de Pakistan între guvernul afgan şi elemente talibane, declarând că militanţii nu au un motiv pentru a negocia serios.

?Nu am văzut dovezi că sunt interesaţi cu adevărat de reconciliere, să îşi predea armele, să denunţe Al Qaida şi să devină parte a societăţii?.

Anterior, au apărut informaţii că preşedintele afgan Hamid Karzai s-a întâlnit personal cu Sirajuddin Haqqani, liderul reţelei Haqqani, fracţiune a talibanilor afgani.

Oficialul american mai preciza că informaţii despre liderii al Qaeda şi Osama bin Laden nu mai există din anul 2000.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close