Antena 3 CNN Externe Ciclonul Ilsa, mai rapid decât avioanele la aterizare: vânturi de aproape 300 km/h au spulberat regiuni întinse, în Australia

Ciclonul Ilsa, mai rapid decât avioanele la aterizare: vânturi de aproape 300 km/h au spulberat regiuni întinse, în Australia

Un puternic ciclon tropical a devastat regiuni situate în vestul Australiei cu rafale de vânt ce au înregistrat viteze record de până la 288 km/h.

Ciclonul Ilsa, mai rapid decât avioanele la aterizare: vânturi de aproape 300 km/h au spulberat regiuni întinse, în Australia
Sursa foto: Twitter / hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Apr 2023   •   11:35

Ciclonul Ilsa, care a atins categoria 5 (maximă), a lovit uscatul în apropiere de satul Pardoo de la țărmul Oceanului Indian, situat în nord-vestul țării.

Proprietarii unei benzinării și ai unui parc de rulote din Pardoo au relatat pe rețelele sociale că afacerea lor a suferit pagube majore.

Ilsa se îndrepta vineri către interiorul deșertic al statului Australia de Vest.

Nu au fost raportate imediat victime, principalele zone populate nefiind în calea ciclonului.

Citește: Avertizare meteo Cod galben de ploi și vijelii, în Vinerea Mare, în aproape jumătate din țară, inclusiv în Capitală

"Nu am primit niciun apel pentru asistența", a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență, Peter Sotton, citat de presa australiană.

Potrivit serviciilor de meteorologie, la momentul în care ciclonul a atins zona de uscat, viteza medie a vântului era de 218 km/h, cu rafale de 288 km/h.

Aceste înregistrări reprezintă un record pentru Australia, unde cea mai mare viteză a vântului consemnată anterior era de 194 km/h, fiind înregistrată în timpul uraganului George din 2007.

Spre comparație, viteza avioanelor comerciale la aterizare este între circa 208 și aproximativ 256 de kilometri pe oră.

După avansul în adâncul teritoriului australian, ciclonul a fost retrogradat la categoria a 3-a, cu viteze ale vântului de până la 165 km/h.

Serviciile de urgență au menținut avertizarea Cod roșu în zonele susceptibile de a fi traversate de ciclon iar Port Hedland, un important centru pentru transportul minereului de fier, şi-a suspendat activitatea la începutul acestei săptămâni, odată cu apropierea acestui fenomen meteorologic.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close