Antena 3 CNN Externe CNN: Atacurile cu drone lângă România sunt cele mai apropiate de teritoriul NATO pe care le-a lansat Rusia | Iohannis, citat în presa internațională cu expresia "crime de război"

CNN: Atacurile cu drone lângă România sunt cele mai apropiate de teritoriul NATO pe care le-a lansat Rusia | Iohannis, citat în presa internațională cu expresia "crime de război"

Presa internațională citează reacția președintelui român Klaus Iohannis după atacurile rusești de azi-noapte asupra Ucrainei și, în particular, asupra portului dunărean Izmail, la mică distanță de granița cu România.

CNN: Atacurile cu drone lângă România sunt cele mai apropiate de teritoriul NATO pe care le-a lansat Rusia | Iohannis, citat în presa internațională cu expresia "crime de război"
Sursa foto: hepta / Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    02 Aug 2023   •   14:44

Rusia a atacat portul ucrainean la adăpostul nopții, după ce presa ucraineană și cea internațională au relatat că șase nave civile au traversat Marea Neagră navigând spre Ucraina, sub supravegherea unui avion militar american.

Cel puțin una dintre cele șase nave, Ams1, sub pavilion israelian, avea ca destinație portul Izmail.

"Atacurile continuate de Rusia împotriva infrastructurii civile ucrainene pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război și afectează și mai mult capacitatea Ucrainei de a-și transporta produsele alimentare către cei care au nevoie de ele în lume", a scris, miercuri, liderul român pe Twitter, iar declarația sa a fost citată de CNN.

Rețeaua de televiziune amintește că atacurile rusești cu drone din regiunea sudică Odesa au vizat, în cursul nopții, portul dunărean Izmail, provocând pagube, conform  Ministerului ucrainean al Apărării.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, la rândul său, că loviturile rusești asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa reprezintă un atac asupra "securității alimentare globale" și a cerut comunității internaționale să intervină.

Și BBC și Le Monde îl citează pe președintele român cu expresiile "atacuri inacceptabile" și "crime de război".

Radiodifuzorul britanic publică imaginile postate de utilizatorul român de Facebook Georgian Florea.

Publicată de Georgian Florea pe Marţi, 1 august 2023

Acesta a filmat atacul rusesc de la Izmail de pe partea românească a frontierei, de la mică distanță, și a postat videoclipul pe rețeaua de socializare.

CNN: Atacurile Moscovei la Izmail sunt cele mai apropiate de teritoriul NATO,

Fluviul Dunărea este o barieră naturală între Ucraina și România, servind efectiv ca o graniță fizică între cele două țări, remarcă CNN.

România face parte din NATO, iar atacurile rusești asupra porturilor ucrainene la Dunăre în 24 iulie și 2 august anul curent sunt cele mai apropiate de teritoriul NATO pe care Moscova le-a lansat de la începutul războiului.

Articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice prevede că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor membrilor.

Articolul menționat garantează că resursele întregii alianțe sunt folosite pentru a proteja orice membru atacat.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close