Antena 3 CNN Externe Confruntările din Atena: şase români arestaţi, jurnalişti atacaţi şi grevă generală

Confruntările din Atena: şase români arestaţi, jurnalişti atacaţi şi grevă generală

Confruntările din Atena: şase români arestaţi, jurnalişti atacaţi şi grevă generală
10 Dec 2008   •   18:30

Miercuri este a cincea zi de confruntări dintre manifestanţii greci şi forţele de ordine la Atena. Demonstrantii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov în forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, Guvernul de la Atena se confruntă miercuri şi cu o grevă generală de 24 de ore.
În noaptea de marţi spre miercuri, un corespondent şi un cameraman al postului rus de televiziune NTV au fost agresaţi de circa 50 de adolescenţi. Corespondentul Vadim Glousker a fost rănit la faţă iar cameramanul Evgheni Kovalev a primit o lovitură în cap.
Şase cetăţeni români se numără printre sutele de persoane arestate în urma incidentelor violente din Grecia. Ei nu au participat direct la luptele de stradă, ci s-au mulţumit să fure din magazinele devastate la Salonic.
Pagubele produse în ultimele zile sunt foarte mari. Vandalii, majoritatea imigranţi ilegali, au furat tot ce au găsit, haine, bijuterii, arme de colecţie, carne sau hrană pentru pisici, potrivit poliţiştilor şi presei.
Premierul grec Costas Caramanlis a anunţat, miercuri, măsuri concrete pentru acordarea de indemnizaţii sutelor de companii afectate de confruntările violente care au loc, începând de sâmbătă la Atena şi în alte oraşe mari din Grecia, informează AFP.
"Guvernul este hotărât să întărească sentimentul de siguranţă publică şi să susţină magazinele care au suferit pagube", a declarat Caramanlis într-un discurs radiotelevizat. Premierul a mai anunţat şi acordarea unui ajutor de 10.000 de euro pentru fiecare întreprindere mică şi mijlocie afectată de actele de violenţă ale grupurilor de tineri.
Transportul public este şi el afectat atât de grevă, cât şi de confruntările dintre manifestanţii greci şi forţele de ordine la Atena. Băncile, şcolile şi spitalele sunt închise, iar zborurile spre şi de la aeroportul din Atena au fost anulate.
Criza, fără precedent în ultimele decenii, a căpătat şi un aspect politic. Premierul conservator Costas Karamanlis i-a calificat pe vandali drept "duşmani ai democraţiei" şi a lansat un apel la unitate. Iorgus Papandreu, liderul opozitiei din Grecia, a cerut organizarea de urgenţă a alegerilor anticipate.
Peste 1.000 de sindicalişti s-au adunat miercuri în centru Atenei. Ei au solicitat majorarea salariilor şi a pensiilor, precum şi majorarea cheltuielilor in domeniul social. Mai mult de 2,5 milioane de sindicalişti sunt implicaţi în această grevă generală.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: greva generala
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close