Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă. Reacția neașteptată a SUA

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă. Reacția neașteptată a SUA

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă. Reacția neașteptată a SUA
05 Apr 2017   •   08:43

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă în Marea Japoniei, transmit agenţiile de presă internaţionale. A fost al cincilea eveniment de acest gen în 2017, în ciuda sancţiunilor internaţionale împotriva regimului de la Phenian, motivate de programele nord-coreene de înarmare nucleară şi cu rachete. 

Ministerul apărării din Coreea de Sud a afirmat iniţial că lansarea unui proiectil neidentificat a avut loc din regiunea Sinpo, de pe coasta de est a peninsulei coreene şi a precizat că nu este vorba de un tir de artilerie. Ulterior, Statele Unite şi Japonia au confirmat evenimentul, iar comandamentul american din Pacific (PACOM) a declarat că a detectat şi urmărit o rachetă nord-coreeană. 

Estimarea iniţială a PACOM este că a fost vorba de o rachetă balistică cu rază medie de acţiune KN-15, lansată de la baza terestră de lângă Sinpo pe o traiectorie încheiată în Marea Japoniei. Tirul a fost efectuat marţi la ora 21.42 GMT (miercuri, 00.42 ora României). NORAD, comandamentul militar pentru securitatea aeriană a Statelor Unite şi Canadei a apreciat că racheta nu a ameninţat America de Nord. 

Secretarul de stat american Rex Tillerson a refuzat să comenteze, afirmând că SUA "au vorbit destul despre Coreea de Nord". 

Japoniei a înaintat un protest faţă Coreea de Nord, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului de la Tokyo. 

Incidentul a avut loc cu două zile înainte de întâlnirea din Florida a preşedinţilor Statelor Unite şi Chinei, Donald Trump şi Xi Jinping, pe agenda căreia se aşteaptă ca problema Coreei de Nord să ocupe un loc important. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: racheta Coreea de Nord
Parteneri
Gestul șocant făcut ucigașul Mirelei. S-a întâlnit cu sora ei
x close