Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a repornit instalaţiile nucleare

Coreea de Nord a repornit instalaţiile nucleare

Coreea de Nord a repornit instalaţiile nucleare
Sursa foto: Racheta
25 Apr 2009   •   16:45

Coreea de Nord şi-a repornit instalaţiile nucleare pentru prelucrarea a barelor de combustibil nuclear provenite de la un reactor experimental, a declarat sâmbătă un oficial, la numai câteva ore după ce ONU a impus noi sancţiuni statului comunist pentru recenta lansare a unui unei rachete cu rază lungă de acţiune. Prin această acţiune Coreea de Nord se îndepărtează din ce în ce mai tare de planul de dezarmare semnat în 2007, prin care se obliga să îşi dezactiveze instalaţiile nucleare.

?Prelucrarea barelor de combustibil iradiate, provenite de la un reactor experimental, a început, aşa cum a fost anunţat într-un comunicat din 14 aprilie al Ministerului nord-coreean", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Phenian, citat de Mediafax.

"Aceasta va contribui la consolidarea capacităţii de descurajare nucleară în vederea asigurării apărării prin toate mijloacele, pentru a face faţă ameninţărilor tot mai intense ale forţelor ostile", a adăugat el.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat tirul de rachetă balistică efectuat recent de Coreea de Nord. Regimul comunist a lansat la 5 aprilie o rachetă care a survolat arhipelagul japonez înainte de a se prăbuşi în Oceanul Pacific.

Phenianul afirmă că lansarea a permis plasarea pe orbită a unui satelit de telecomunicaţii. Cu toate acestea, statele occidentale spun că lansarea unei rachete cu rază lunga de acţiune, încalcă rezoluţiile ONU. Coreea comunistă acceptase în 2007 să-şi desfiinţeze programele nucleare, în schimbul unui ajutor energetic şi a unor concesii diplomatice. Cu toate acestea, statul nord-coreean şi-a încalcat angajamentele şi a efectuat mai multe teste cu arme nucleare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close