Antena 3 CNN Externe Criza imigranţilor riscă să sfâşie sufletul Uniunii Europene. Vezi cine spune asta

Criza imigranţilor riscă să sfâşie sufletul Uniunii Europene. Vezi cine spune asta

Criza imigranţilor riscă să sfâşie sufletul Uniunii Europene. Vezi cine spune asta
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
de S.T.    |    23 Aug 2015   •   20:42

Agravarea crizei imigrației amenință să sfâșie sufletul Uniunii Europene, este de părere ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, alarmat în legătură cu o posibilă punere în chestiune a acordurilor Schengen, relatează duminică AFP.

Într-un interviu publicat în cotidianul Il Messagerro, Gentiloni a afirmat că scene haotice precum cele de vineri și sâmbătă de la frontiera dintre Grecia și Macedonia reprezintă o reală amenințare pentru libera circulație a persoanelor în blocul comunitar.

La frontiera greco-macedoneană s-a înregistrat un aflux de mii de persoane, care în cele din urmă au reușit să pătrundă în Macedonia, iar pe Marea Mediterană circa 3.000 de persoane au fost salvate în cadrul unei vaste operațiuni.

Timp de mai multe săptămâni, Macedonia a tolerat intrarea masivă pe teritoriul său a imigranților veniți din Grecia, dar guvernul de la Skopje a decretat joi stare de urgență și a trimis în zonă forțe de poliție și armata pentru a stăvili afluxul de străini.

Europa riscă să arate ce este ''cel mai rău în ea însăși'' în materie de imigrație, a avertizat Gentiloni: ''egoism, luări hazardate de decizii și dispute între statele membre''.

''Sunt foarte neliniștit. Astăzi, tocmai în această chestiune (privind imigrația), Europa fie își va redescoperi sufletul, fie și-l va pierde într-adevăr'', a spus ministrul italian, făcând apel la partenerii europeni să înceapă să găsească o soluție comună la criza imigrației.

Alternativa, a avertizat Gentiloni, ar fi prăbușirea acordurilor Schengen ce permit libera circulație într-o mare parte a Europei continentale.

''Ceea ce este în pericol este unul dintre pilonii de bază ai Uniunii Europene: libera circulație a persoanelor'', a insistat Gentiloni. ''De pe coasta italiană până în Kos (Grecia), din Macedonia până în Ungaria și Calais (Franța), tensiunile cresc și, cu timpul, ar putea pune Schengen în chestiune'', a adăugat el.

''Vă puteți imagina o Uniune fără Schengen ? O întoarcere la fostele frontiere ?'', s-a întrebat ministrul italian. ''Imigranții nu sosesc în Grecia, în Italia sau în Ungaria. Ei sosesc în Europa. Iată de ce regulile de primire trebuie să fie 'europenizate' '', a estimat Gentiloni.

Împreună cu Grecia, Italia este una dintre cele mai expuse țări la afluxul masiv de imigranți. Peste 104.000 de imigranți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud au ajuns în porturile Italiei meridionale de la începutul acestui an după ce au fost salvați pe Marea Mediterană.

×
Subiecte în articol: criza imigranţilor imigranti Schengen
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close