Antena 3 CNN Externe Croaţia. Guvernul şi sindicatele s-au înţeles în privinţa privatizării şantierelor navale

Croaţia. Guvernul şi sindicatele s-au înţeles în privinţa privatizării şantierelor navale

Croaţia. Guvernul şi sindicatele s-au înţeles în privinţa privatizării şantierelor navale
24 Dec 2008   •   18:53

După o solicitare a Uniunii Europene, guvernul şi sindicatele din Croaţia au stabilit un acord cu privire la privatizarea celor cinci şantiere navale controlate de stat, anunţă AFP, citat de Agerpres.
"Cel mai important motiv al nemulţumirii noastre a fost eliminat", a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Sindicatelor, Ozren Matijasevic, precizând că apelul la oferte va interzice în mod clar orice posibilitate de a schimba activitatea unităţilor ce vor fi privatizate.
De asemenea, potrivit acordului încheiat, marţi, cu guvernul, cumpărătorii vor trebui să îşi detalieze planurile de dezvoltare şi de investiţii pentru o perioadă de cinci ani.
Câteva mii de salariaţi ai celor cinci şantiere navale din Croaţia, pe care guvernul le va scoate la licitaţie în ianuarie, au protestat, luni, pentru a denunţa constrângerile impuse de Bruxelles în legătură cu această privatizare. Ei au cerut ca guvernul să păstreze 25% din acţiunile fiecărui şantier, însă vicepremierul croat, Damir Polancec, a avertizat deja că aceste doleanţe riscă să nu fie acceptate de Comisia Europeană.
Pe de altă parte, Bruxelles-ul reproşează Croaţiei, care şi-ar dori să adere la UE până în 2011, că acordă subvenţii şantierelor navale, ce reprezintă 10% din costul de construcţie al fiecărei nave. Proiectul croat cu privire la privatizarea şantierelor navale ar urma să fie transmis CE în cursul acestei zile.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Croatia guvern sindicate acord
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close