Antena 3 CNN Externe Culmea crizei ipotecare în America: o cocioabă, evaluată la 103.000 dolari

Culmea crizei ipotecare în America: o cocioabă, evaluată la 103.000 dolari

Culmea crizei ipotecare în America: o cocioabă, evaluată la 103.000 dolari
05 Ian 2009   •   21:44

Culmea crizei ipotecare din America este o casă dărăpănată evaluată la incredibila sumă de 103.000 dolari. Sute de mii de astfel de proprietăţi au fost ipotecate fără probleme anii trecuţi. Acum analiştii sunt siguri că neglijenţa creditorilor a contribuit serios la criza din Statele Unite.
Acest morman de lemn putrezit şi tablă ruginită din imagini e o casă din Phoenix, Arizona. Cel puţin pe hârtie pentru că banca a evaluat-o anul trecut la 103.000 de dolari atunci când proprietara ei ipotecat-o. Nu, nu arăta atunci mai bine. Doar că ipotecile se acordau ca pâinea caldă, pe bani frumoşi şi fără nicio garanţie că respectivul creditor va putea să-şi recupereze banii.
Şi evident că nu i-a recuperat. Femeia, fostă dependentă de alcool, şi fără serviciu stabil nu a mai plătit iar banca a devenit proprietara imobilului. Ca să-şi scoată cât de cât banii, banca a vândut-o la pachet cu alte proprietăţi la fel de sărăcăcioase.
În final casa a fost cumpărată de vecini cu 15.000 de dolari doar ca s-o dărâme. Era un adevărat pericol şi pentru cei care treceu pe lângă mormanul de lemn.
Însă cazuri asemănătoare sunt cu sutele de mii pe întreg teritoriul Statelor Unite, iar analiştii cred că uşurinţa cu care băncile au acordat ipoteci pe orice imobil, la fel ca baraca din Phoenix, stă la baza crizei financiare care a ruinat sute de mii de americani.

Observator

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close