Antena 3 CNN Externe Curs de apărare împotriva piraţilor, organizat de o firmă din Israel

Curs de apărare împotriva piraţilor, organizat de o firmă din Israel

Curs de apărare împotriva piraţilor, organizat de o firmă din Israel
Sursa foto: Nave pirat
13 Iun 2009   •   14:34

O firmă israeliană de securitate a iniţiat un curs de apărare împotriva piraţilor, pe fondul atacurilor tot mai îndrăzneţe din Oceanul Indian. Firma a fost imediat asaltată de cereri din toată lumea, ca dovadă că pirateria rămâne o ameninţare chiar şi în secolul XXI.

Schimburi intense de focuri puteau fi auzite, în aceste zile, la bordul unei nave ancorate în portul israelian Haifa. Nu era vorba de un atac terorist şi nici măcar de realizarea unui film de acţiune, ci de testul final al primului curs de apărare împotriva piraţilor.

Timp de şase săptămâni, 120 de cursanţi din diferite ţări - între care două femei - au aflat cum se pot apăra împotriva unui atac în largul mării. Ei au învăţat cum să ţină la distanţă ambarcaţiunile piraţilor şi cum să-i respingă dacă, totuşi, reuşesc să urce la bord. ?Din momentul în care piraţii atacă nava, nu le trebuie mai mult de cinci până la 15 minute ca s-o ocupe în totalitate, aşa că echipa de protecţie trebuie să fie foarte rapidă şi foarte eficientă?, explică una dintre participantele la curs.

Pentru testul final, o parte din cursanţi au jucat rolul piraţilor care încearcă să atace nava şi au primit riposta colegilor lor. Chiar dacă totul semăna pe alocuri cu un joc pentru oameni mari, securitatea navală este o problemă cât se poate de reală: în primele cinci luni ale anului, în lume s-au produs mai multe atacuri ale piraţilor decât în tot anul trecut.

Antena 3

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close