Antena 3 CNN Externe Cum a renunţat Danemarca la toate restricţiile legate de pandemie

Cum a renunţat Danemarca la toate restricţiile legate de pandemie

Danemerca e prima ţară din UE care a renunţat la toate restricţiile legate de COVID-19, de la 1 februarie.81,2% din populaţie este vaccinată cu schema completă şi aproape 60% au primit doza booster, cu 20% mai mulţi decât media europeană. Profesorul Michael Bang Peterse a explicat cum a scăpat ţara sa de pandemie.

Cum a renunţat Danemarca la toate restricţiile legate de pandemie
Sursa foto: Pexels/Alexandr Podvalny
de Alexandra Ionescu    |    09 Feb 2022   •   15:49

Michael Bang Petersen este profesor de ştiinţe politice în Danemarca. Într-un dialog cu Jesse Watters  de la Fox News, a explicat, într-un limbaj extrem de simplu şi aplicat, ce are Danemarca aşa special de a încheiat deja cu pandemia şi nu au alţii.

Încredere.

Încredere în medici, în sistemul sanitar, în guvernanţi. În decembrie, când Omicron devenea noua sperietoare mondială, Danemarca reintroducea restricţii dure. Peste 60% din populaţie susţinea introducerea acestor restricţii.

La final de ianuarie, autorităţile au conchis că Omicron creşte numărul de îmbolnăviri ca niciodată în perioada pandemiei, dar cazurile sunt uşoare – nu necesită spitalizare, în cele mai multe cazuri şi ca atare pot declara Jocurile Pandemiei închise.

Practic, ridicarea restricţiilor, la nivel social, e similară cu mutarea responsabilităţii de la Guvern la cetăţean.

Iar strategia a fost, şi de această dată, susţinută de danezi într-un procentaj majoritar. Similar cu cel care se declarase în favoarea introducerii de restricţii.

Danemarca, la fel ca toate ţările nordice, e binecunoscută atunci când vine vorba despre satisfacţia reciprocă în relaţia stat-cetăţean. O arată, anual, nu doar topul mondial al fericirii, ci şi nenumăratele sondaje care măsoară încrederea în autorităţi prin toată Europa.

Statul încasează taxe şi impozite mari, dar oferă calitate a vieţii pentru cetăţenii care cotizează, informează Mediafax.

Un internaut s-a arătat total neconvins de explicaţia profesorului: ”Încrederea îi face pe danezi mai puţini bolnavi?” a întrebat el, iar răspunsul primit instant de la un danez a arătat, încă o data, cum văd nordicii problema: “Da, încrederea, într-adevăr, ne face pe noi danezii mai puţin bolnavi. În general, noi avem încredere în guvern, autorităţi, instituţii.

Şi, în general, avem încredere unul în celălalt. Mai pune la asta şi faptul că avem încredere că viitorul va fi, cumva, în bună regulă. Mult mai puţine îngrijorări pe capul nostru. Şi asta face bine la sănătate.”

Să ne mai uităm o dată la reţeta daneză pentru a scăpa de COVID:

  • Grad mare de vaccinare
  •  Încredere
  • Acord majoritar pentru măsuri restrictive

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close