Antena 3 CNN Externe Dezincriminarea posesiei de droguri, în cantităţi mici, susţinută de experţi

Dezincriminarea posesiei de droguri, în cantităţi mici, susţinută de experţi

Dezincriminarea posesiei de droguri, în cantităţi mici, susţinută de experţi
Sursa foto: Marijuana
27 Aug 2009   •   11:54

Experţi din întreaga lume susţin legea adoptată de statul mexican care permite posesia de droguri în cantităţi mici. Oamenii care vor fi prinşi totuşi cu stupefiante, vor fi îndrumaţi către consiliere şi dacă recidivează, vor fi obligaţi să se interneze într-un centru de specialitate. Şi Argentina a legalizat consumul de marijuana, iar Brazilia şi Ecuador sunt aproape să adopte o lege similară cu cea a Mexicului.

O nouă lege care dezincriminează deţinerea de cantităţi mici de heroină, marijuana, cocaină şi de alte substanţe ilicite a intrat în vigoare în Mexic. Autorităţile mexicane susţin însă că au luat această măsura pentru a rezolva o problemă gravă şi nu trebuie privită numai ca o legalizare a drogurilor.

Mexicul este implicat într-un război violent cu traficanţii de droguri, conflicte în care au murit peste 10.000 de persoane numai în ultimii trei ani. Oficiali mexicanii cred că legea va avea un efect pozitiv asupra închisorilor suprapopulate din ţară şi va permite poliţiei să se concetreze asupra problemelor reale. "În realitate există peste patru milioane de oameni, conform studiilor, care consumă substanţe ilegale în Mexic. Legea trebuia făcută pentru a proteja acei oameni care decid doar să consume", susţine Leopold Rivera, membru al Asociaţiei pentru stidiul cannabisului.

Argentina a legalizat săptămâna trecută posesia în cantităţi mici a marijuanei. Guvernul de la Buenos Aires spune că măsura luată reprezintă doar un pas mic făcut de Argentina şi promite şi alte legi în acest sens. "Ceea ce s-a întâmplat în Mexic e important, pentru că pe lângă permiterea posesiei şi consumului unei anumite cantităţi de droguri, s-a pus la punct şi un proiect care presupune tratarea celor dependenţi?, spune senatorul Rene Arce.

Experţii sunt de părere că este important ca Washingtonul să îşi reevalueze abordarea strictă în domeniul drogurilor. Traficul de stupefiante generează profituri anuale de peste 60 de miliarde de dolari în Statele Unite, iar drogurile comercializate pe teritoriul ţării ajung să fie vândute de până la 50 de ori mai scump ca în alte state.

Antena 3

×
Subiecte în articol: stupefiante
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close