Antena 3 CNN Externe Diplomat american, ?scos? din Afganistan pentru poziţia sa faţă de frauda electorală

Diplomat american, ?scos? din Afganistan pentru poziţia sa faţă de frauda electorală

Diplomat american, ?scos? din Afganistan pentru poziţia sa faţă de frauda electorală
Sursa foto: Peter Galbraith
01 Oct 2009   •   15:38

Peter Galbraith a fost înlăturat de la postul său de la ONU după ce a făcut presiuni pentru o anchetă a rezultatului alegerilor ce îl dădeau ca învingător pe Karzai. El era cel mai experimentat diplomat american la misiunea ONU din Afganistan şi a fost concediat după ce nu a primit ajutor pentru o anchetă deplină şi clară a fraudei electorale ce l-ar fi favorizat pe preşedintele Hamid Karzai la alegerile din august.
Se pare că Peter Galbraith a fost forţat să părăsească Afganistan după ce miniştrii afgani au refuzat să lucreze cu el. Acesta era vicepreşedintele misiunii ONU responsabil cu alegerile şi a avut un conflict cu şeful său norvegian Kai Eide, urmare a adoptării unei poziţii făţişe faţă de fraudarea votului din 20 august, ceea ce l-ar fi înfuriat pe Karzai.
Purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU - Ban ki-Moon, Michele Montas, a declarat că Ban a decis să îl recheme pe Peter Galbraith.
La câteva ore de la aflarea veştii, un membru al secţiei de politică a ONU a demisionat şi alţii sunt aşteptaţi să facă acelaşi lucru, dintre cei care îl plăceau pe Galbraith şi poziţia sa dură faţă de oficialii Comisiei Electorale afgane. Aceasta este acuzată că este complice la fraudarea alegerilor de către Karzai pentru a câştiga din primul tur.

Rechemarea lui Galbraith ar fi avut nevoie de aprobarea administraţiei Obama şi a venit ca o surpriză după ce anterior trimisul special al lui Obama în Afganistan, Richard Holbrooke, ceruse respectarea unui proces electoral corect.
Criticile americane la adresa administraţiei Karzai au mai inclus recent şi raportul comandantului din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, care avertiza într-un raport că nivelul de corupţie din guvernului lui Karzai este o ameninţare la fel de mare precum talibanii.

Galbraith a fost ambasador american în Croaţia, unde a ajutat la negociere încheierii răzoiului. În plus a fost un critic fervent al războiului american din Irak în timpul administraţiei Bush. El a demisionat din guvern pentru a scrie Sfârşitul Irakului: Cum a creat incompetenţa americană un război fără de sfârşit.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan Hamid Karzai
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close