Antena 3 CNN Externe Doliu la Beirut în memoria premierului Hariri

Doliu la Beirut în memoria premierului Hariri

Doliu la Beirut în memoria premierului Hariri
14 Feb 2007   •   12:46

Zeci de mii de libanezi au luat parte la Beirut la comemorarea fostului premier Rafik Hariri, victima unui asasinat politic în urmă cu 2 ani. Piaţa Martirilor din centrul capitalei Beirut a devenit neîncăpătoare pentru marea de oameni, care a parcurs pe jos 5 kilometri, într-o procesiune organizată la apelul majorităţii anti-siriene. Autorităţile de la Beirut au luat măsuri de securitate fără precedent pentru ceremoniile programate miercuri, mai ales după dublul-atentat de marţi, soldat cu 3 morţi, primul asupra transportului public libanez, după războiul civil care a măcinat ţara timp de un sfert de secol.

Ceremonia comemorativă de la Beirut a fost organizată la apelul fiului şi moştenitorului politic al fostului premier, Saad Hariri. Zeci de mii de oameni i-au adus un omagiu politicianului asasinat, considerat un critic al Siriei, dar şi al preşedintelui libanez Emile Lahoud. Libanezii au venit la ceremonie cu flori şi baloane albastre, culoarea formaţiunii conduse de Saad Hariri, care deţine şi majoritatea parlamentară.

Piaţa Martirilor a fost aleasă în pofida faptului că susţinătorii opoziţiei îşi au tabăra doar la câţiva metri depărtare. Opoziţia protestează, de la 1 decembrie, la adresa actualului premier Fouad Siniora, sprijinit de Occident.

Autorităţile de la Beirut au luat măsuri de securitate fără precedent pentru ceremoniile de miercuri. Mii de soldaţi patrulează pe străzile Capitalei, iar accesul în Piaţa Martirilor este restricţionat, după ce forţele de securitate au desfăşurat numeroase blindate în zonă. Bariere cu o înălţime de aproximativ 2 metri şi cordoane de soldaţi despart locul unde se adună susţinătorii lui Hariri de locul în care se află criticii opoziţiei.

Atmosfera este tensionată în capitala libaneză, din cauza disputelor politice, dar mai ales după atacul comis marţi, în care şi-au pierdut viaţa 3 persoane. Asasinarea lui Rafik Hariri, pe 14 februarie 2005, a declanşat un val de violenţe şi de asasinate politice, fără precedent în Liban după încheierea războiului civil.

3 jurnalişti şi politicieni au fost ucişi, în acest val de violenţe. Un al patrulea, ministrul Pierre Gemayel, a fost asasinat în noiembrie 2006. Susţinătorii lui Hariri au acuzat regimul de la Damasc de implicare în asasinat. Siria, care a avut o influenţă covârşitoare asupra vieţii politice de la Beirut, şi-a retras trupele din Liban în aprilie 2005, după protestele care au urmat asasinării lui Hariri.

Un raport preliminar al unei comisii de anchetă ONU a menţionat implicarea unor oficiali sirieni de rang înalt în asasinarea fostului premier. Raportul final în acest caz este încă aşteptat.

Antena 3

×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close