Antena 3 CNN Externe Două atentate sinucigaşe s-au produs în Cecenia

Două atentate sinucigaşe s-au produs în Cecenia

Două atentate sinucigaşe s-au produs în Cecenia
Sursa foto: Cecenia
22 Aug 2009   •   13:02

Atentatele continuă în Caucazul rusesc. Patru poliţişti au fost ucişi în capitala Ceceniei, Groznîi, în două atacuri sinucigaşe. În acelaşi timp, o grupare islamistă cecenă pretinde că ar fi provocat dezastrul de la hidrocentrala din Siberia, unde au pierit zeci de oameni. Revendicarea nu este, însă, luată în serios de experţi.

Cei doi terorişti, care circulau pe biciclete, şi-au detonat bombele în diferite cartiere ale oraşului, după ce s-au apropiat de grupuri de poliţişti. Făptaşii nu au putut fi încă identificaţi, deoarece corpurile lor au fost sfârtecate. Pe lângă cele patru victime, mai mulţi poliţişti şi o femeie au fost răniţi. Relatările iniţiale menţionau patru explozii. Autorităţile au precizat ulterior că nu s-au produs decât două atacuri, dar poliţia este în căutarea altor terorişti sinucigaşi pe biciclete.

?Pe teritoriul Ceceniei va domni statul de drept, vom avea linişte, pace şi stabilitate, chiar dacă unora nu le place asta şi vor să atragă atenţia asupra lor?, a declarat preşedintele cecen după producerea atentatelor.

Liniştea este încă departe atât în Cecenia, cât şi în republicile vecine din Caucaz. Luni, cel puţin 20 de poliţişti au fost ucişi într-un alt atentat sinucigaş la Nazran, în Inguşetia. Atacul a fost revendicat vineri, pe internet, de o grupare islamistă intitulată "Batalionul Martirilor", care se pronunţă pentru instaurarea unui "emirat" în Caucaz.

Gruparea mai susţine că a provocat, cu o grenadă anti-tanc, catastrofa de la hidrocentrala Saiano-Şuşenskoie din Siberia, care a făcut, probabil, 75 de victime. Această revendicare este, însă, respinsă atât de Kremlin cât şi de analiştii independenţi, care relevă că un atac în Siberia ar depăşi posibilităţile islamiştilor.

Antena 3

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close