Antena 3 CNN Externe Dozele de vaccin împotriva gripei A H1N1 vor costa între 2,5 şi 20 de dolari

Dozele de vaccin împotriva gripei A H1N1 vor costa între 2,5 şi 20 de dolari

Dozele de vaccin împotriva gripei A H1N1 vor costa între 2,5 şi 20 de dolari
02 Sep 2009   •   22:27

O doză de vaccin împotriva gripei A H1N1 va costa între 2,5 şi 20 de dolari, în funcţie de cât de bogată este ţara care îl achiziţionează, informează AFP, care îl citează pe un oficial al
Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

"Ţările care au venituri mari vor putea plăti între 10 şi 20 de dolari pentru o doză, ţările cu venituri medii vor plăti cu 50% mai puţin, iar cele sărace şi mai puţin", a precizat Marie-Paule Kieny, medic specialist la OMS.

"În septembrie vor putea fi achiziţionate primele doze de vaccin, însă acestea nu vor acoperi întreaga populaţie", susţine Kieny.

Totuşi, "nu trebuie să fim obsedaţi de acceste vaccinuri, deoarece există şi alte măsuri, cum ar fi închiderea şcolilor, respectarea distanţei de siguranţă între persoane, evitarea aglomeraţiilor, igiena personală şi antibioticele. Boala nu are o mortalitate de sută la sută, majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc se fac bine", explică expertul OMS.

Kieny a mai spus că se fac eforturi pentru a permite ţărilor să aibă cât mai mult acces la acest vaccin, măcar pentru funcţionarea sistemelor de sănătate, însă ?nu există stocuri pentru vaccinarea întregii populaţii a lumii", avertizează Kieny. Acesta şi-a exprimat speranţa că vaccinul va funcţiona chiar şi dacă virusul va suferi mutaţii. În caz contrar, ?vom avea nevoie de un nou vaccin", susţine specialistul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close