Antena 3 CNN Externe Cum arată drona care a lovit bombardierele Tu-95 la sute de kilometri în interiorul Rusiei | Este similară cu cea care a survolat România în martie

Cum arată drona care a lovit bombardierele Tu-95 la sute de kilometri în interiorul Rusiei | Este similară cu cea care a survolat România în martie

Ucrainenii ar fi utilizat o dronă de fabricație sovietică, din anii '80, pentru a lovi bazele rusești cu bombardiere strategice Tu-95, la sute de kilometri în interiorul Rusiei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2022   •   20:06

Concepută pentru misiuni de recunoaștere, Tu-141 a fost produsă între anii 1979 și 1989 într-un număr de 142 de exemplare, conform informațiilor disponibile pe internet.

Are o lungime de aproximativ 14,3 metri și o anvergură de 3,9 metri, la o greutate de 6,2 tone.

Este propulsată de un motor cu turbină și poate atinge o viteză maximă de 1.100 de kilometri pe oră.

Raza de acțiune este de 1.000 kilometri iar plafonul de zbor, 6.000 metri.

Ucrainenii ar fi modificat aceste vechi drone, echipându-le cu sisteme GPS menite să permită zborul la altitudini joase, pentru evitarea radarelor inamice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

De asemenea, aparatul fără pilot ar fi fost dotat cu o încărcătură explozivă de câteva zeci de kilograme.

Imagini captate de camere de supraveghere în apropierea bazei Engels în dimineața de 5 decembrie surprind (la secunda 15 în clipul următor) sunetul produs de survolul dronei care avea să avarieze bombardierele ruse Tu-95.

La secunda 42 este captat fulgerul luminos al exploziei iar după alte 19 secunde, se aude și zgomotul puternic al deflagrației.

Același tip de dronă modificată a fost testat de ucraineni în martie.

Testul a fost un eșec, pentru că drona a scăpat de sub control, a survolat mai multe țări, între care și România, și s-a prăbușit în Croația.

Foto galerie: drone Tu-141 "Strij" modificate de ucraineni

×
Subiecte în articol: TU-141 Strij Ucraina Rusia Engels Tu-95
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close