Antena 3 CNN Externe Egipt. Candidatul la preşedinţie, Ahmed Shafiq, promite să nu revină la regimul Mubarak

Egipt. Candidatul la preşedinţie, Ahmed Shafiq, promite să nu revină la regimul Mubarak

Egipt. Candidatul la preşedinţie, Ahmed Shafiq, promite să nu revină la regimul Mubarak
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
26 Mai 2012   •   16:46

Candidatul la preşedinţia egipteană Ahmed Shafiq a promis sâmbătă să nu revină la regimul preşedintelui îndepărtat de la putere Hosni Mubarak, al cărui premier a fost, şi să continue calea "revoluţiei", relatează AFP.
   
"Le promit tuturor egiptenilor că vom începe o nouă eră. Nu va fi o întoarcere în trecut. Ceea ce s-a întâmplat aparţine trecutului", a declarat Shafiq, care se va confrunta cu candidatul Fraţilor Musulmani Mohammed Morsi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc la 16 şi 17 iunie.
   
"Nu există loc de întoarcere la vechiul regim. Roata timpului nu se va depăna înapoi", a promis el.
   
Fostul premier, care a fost nevoit să îşi părăsească postul la presiunea străzii în martie 2011, la scurt timp după demisia lui Mubarak, a afirmat că intenţionează să "reinstaureze revoluţia" şi a făcut apel la "construirea democraţiei pentru Egipt".
   
"Revoluţia voastră a fost deturnată şi mă angajaze să o reinstaurez", a declarat el pentru a încerca să disipeze imaginea de om al fostului sistem, acuzat vineri seara de Fraţii Musulmani că pune în "pericol" revoluţia.
   
El a întins mâna şi candidaţilor eliminaţi în primul tur, care a avut loc miercuri şi joi, "pentru a colabora pentru binele ţării".
   
Fost comandant-şef al forţelor armate, apoi ministru al Aviaţiei Civile şi numit să conducă Guvernul în ultimele zile ale preşedinţiei lui Mubarak, Shafiq este criticat de adversarii săi pentru legăturile sale cu fostul regim.
   
El a făcut campanie în primul tur promiţând revenirea stabilităţii şi securităţii, adresându-se numeroşilor egipteni îngrijoraţi de criza economică şi creşterea criminalităţii după înlăturarea lui Mubarak.
   
Shafiq este susţinut de comunitatea creştină coptă (ce reprezintă aproximativ 10 la sută din populaţie), îngrijorată de intensificarea islamismului. El este însă foarte nepopular în rândul tinerilor ce au iniţiat revolta împotriva lui Mubarak, care îl acuză că este candidatul militarilor aflaţi în prezent la putere.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close