Antena 3 CNN Externe Egipt. Forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranţii din Piaţa Tahrir

Egipt. Forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranţii din Piaţa Tahrir

Egipt. Forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranţii din Piaţa Tahrir
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
24 Noi 2012   •   12:20
Update 12:20 - Forţele de securitate au folosit sâmbătă gaze lacrimogene în Piaţa Tahrir din Cairo pentru a dispersa demonstranţii care protestau pentru a-i cere preşedintelui islamist Mohamed Morsi să revină asupra deciziei sale de a-şi spori semnificativ prerogativele, informează agenţia AFP, citat de Agerpres

Treizeci de corturi au fost instalate la faţa locului, după ce opozanţii au decis să lanseze vineri un sit-in pentru a demonstra împotriva noilor competenţe ale lui Mohamed Morsi.

Gaze lacrimogene au fost folosite împotriva unui număr mic de demonstranţi prezenţi în piaţă care au fugit pe străzi laterale.

'Nu vom pleca din Tahrir până când nu va avea loc un proces echitabil al ucigaşilor revoluţionarilor şi înainte ca Morsi să revină asupra deciziei sale', a declarat pentru AFP unul dintre protestatari, Mohammed al-Gamal.

Cu o zi înainte, în Piaţa Tahrir, epicentrul revoltei din 2011, mii de oameni s-au adunat la apelul unor personalităţi sau a mişcărilor laice şi liberale strigând 'Morsi dictatorul!'.

O altă demonstraţie a avut loc în faţa palatului prezidenţial pentru a-l susţine pe şeful statului egiptean care a promulgat joi dispoziţii cu valoare constituţională sporindu-şi prerogativele pentru 'a proteja revoluţia' din 2011, iniţiativă care, potrivit simpatizanţilor săi, va permite să stabilizeze tranziţie democratică a ţării.

--------------------

Opozanţii preşedintelui egiptean Mohamed Morsi au început vineri seară o adunare paşnică în emblematica piaţă Tahrir din Cairo pentru a solicita liderului islamist să revină asupra deciziei de a îşi spori prerogativele constituţionale, relatează AFP.
   
"Toate forţele politice revoluţionare au ajuns la un acord pentru a începe un sit-in vineri", a declarat într-un comunicat Curentul popular condus de Hamdeen Sabbahi, candidat de stânga care a ocupat locul trei la alegerile prezidenţiale din iunie, făcând apel la un protest de proporţii marţi.
   
Până în prezent, 26 de mişcări şi partide politice au acceptat să ia parte la această adunare, au indicat organizatorii pentru AFP.
   
Morsi şi-a acordat joi într-o "declaraţie constituţională" dreptul de a "lua toate deciziile şi măsurile pentru a proteja revoluţia" din 2011, o iniţiativă care, conform partizanilor, ar permite stabilizarea tranziţiei democratice a statului.
   
Însă această decizie este considerată de către opoziţie ca o ameninţare pentru calea spre democraţie şi o "lovitură de stat" punând la îndoială reuşitele revoluţiei care l-a înlăturat în 2011 pe preşedintele autocratic Hosni Mubarak.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close