Elise, fetiţa răpită de la tatăl francez de mama rusoaică, motiv de dispută diplomatică

14 Apr 2009   •   13:47
Elise, fetiţa răpită de la tatăl francez de mama rusoaică, motiv de dispută diplomatică Elise, Jean-Michel André
Cazul unei fetiţe răpite în Franţa de către mama sa rusoaică riscă să se transforme într-un incident diplomatic. Ministrul de Externe de la Moscova spune că decizia autorităţilor ungare de a o trimite pe micuţa Elise în Franţa împreună cu tatăl său a fost una precipitată. Copilul a fost adus în Ungaria de mama sa. Din momentul divorţului, părinţii îşi dispută tutela asupra copilului pe care l-au plimbat, în tot acest timp, dintr-o parte în alta a Europei.

La 20 martie, în timp ce-şi aducea fetiţa de la şcoală, Jean-Michel André a fost atacat de doi indivizi care l-au bătut şi au fugit cu micuţa Elise.

André susţine că la răpire a luat parte şi mama fetei - fosta sa soţie rusoaică, Irina, cu care este în divorţ. Cei doi au obţinut, fiecare în ţara sa, tutela asupra copilului şi punerea celuilalt soţ sub acuzare.

Elise a fost deja dusă în Rusia în 2007, de unde tatăl său a reuşit s-o aducă înapoi. De această dată, însă, parchetul rus avertizase că nu va mai restitui fetiţa. André a alertat poliţia franceză, care a mobilizat Interpolul. După mai multe alarme false, Elise a fost identificată în Ungaria, în momentul în care mama sa încerca s-o treacă în Ucraina.

După ce mama fetei a fost reţinută, copilul a fost adăpostit temporar într-un cămin. Tatăl s-a grăbit să-şi reîntâlnească fiica şi susţine că aceasta l-a recunoscut imediat. Deşi s-a încheiat cu bine, povestea i-a lăsat un gust amar.

Potrivit unor surse guvernamentale, autorităţile din Franţa şi Rusia vor încerca să găsească o soluţie în interesul copilului. Alte aproape 50 de dosare de divorţ franco-ruseşti îşi aşteaptă şi ele rezolvarea.

Antena 3

Parteneri
x close