Antena 3 CNN Externe Reacția lui Elon Musk, după acuzațiile că Vladimir Putin s-a folosit de el pentru a-și transmite public "planul de pace"

Reacția lui Elon Musk, după acuzațiile că Vladimir Putin s-a folosit de el pentru a-și transmite public "planul de pace"

Fondatorul Tesla și SpaceX, multi-miliardarul Elon Musk, a reacționat după ce presa internațională a scris că a vorbit direct cu președintele Vladimir Putin, înainte de a prezenta un controversat "plan de pace".

Reacția lui Elon Musk, după acuzațiile că Vladimir Putin s-a folosit de el pentru a-și transmite public "planul de pace"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2022   •   13:19

Presa a relatat, de fapt, spusele lui Ian Bremmer, președintele grupului de consultanță Eurasia.

Musk a lansat, recent, pe Twitter, un controversat sondaj, menit să reflecte opiniile urmăritorilor săi - în număr de aproape 108 milioane - asupra unui "plan de pace" în patru puncte în Ucraina.

Cel mai controversat punct prevede recunoașterea, pe plan mondial, a revenirii Crimeei la Rusia - peninsula fiind anexată ilegal de Moscova în 2014.

Musk numește acest punct "corectarea greșelii istorice" a liderului sovietic Nikita Hrușciov, care a cedat Crimeea Ucrainei în secolul trecut.

Majoritatea participanților la sondaj s-au pronunțat împotriva "planului" propus de Musk.

Planul, în sine, a atras numeroase alte reacții negative, inclusiv cea că miliardarul s-ar număra printre "idioții utili" ai lui Putin, adică ar sluji, din ignoranță, planurilor liderului de la Kremlin.

Musk ar fi relatat că Putin i-a spus că-și va atinge țelurile "cu orice preț"

Însă șeful Eurasia Group, Ian Bremmer, susține că Musk a vorbit direct cu Vladimir Putin înainte de a lansa sondajul.

Bremmer afirmă că însuși Musk i-a relatat conversația cu președintele rus.

Omul de afaceri i-ar fi spus că președintele rus este "pregătit să negocieze" pacea, dar numai dacă Peninsula Crimeea rămâne sub controlul Rusiei, dacă Ucraina va accepta o formă de neutralitate permanentă și dacă guvernul de la Kiev va recunoaște anexarea de către Rusia a regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Potrivit lui Bremmer, Putin i-a transmis lui Musk că își va atinge obiectivele din Ucraina "cu orice preț" și că există pericolul unei lovituri nucleare a Rusiei dacă armata Ucrainei intră în Crimeea.

Musk neagă că a vorbit cu Putin

Multi-miliardarul respinge însă această afirmație.

"Am vorbit cu Putin o singură dată iar asta s-a întâmplat în urmă cu 18 luni. Subiectul discuției a fost spațiul cosmic", a reacționat el.

Moscova a salutat sondajul lansat de Elon Musk.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a calificat demersul miliardarului drept "foarte pozitiv".

Fostul campion mondial de șah Garry Kasparov a spus, la rândul său, că propunerile lui Elon Musk reprezintă o "idioțenie morală, o repetare a propagandei Kremlinului și o trădare a curajului și sacrificiilor făcute de ucraineni".

Musk, popular în Ucraina datorită internetului furnizat prin Starlink

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a reacționat la "planul" miliardarului declarând că aceia care propun Ucrainei să renunțe la poporul și la teritoriile sale "trebuie să înceteze să mai utilizeze cuvântul 'pace' ca eufemism pentru a da liber rușilor să ucidă și să violeze mii de ucraineni și să acapareze mai multe pământuri".

La începutul războiului, Elon Musk a devenit foarte popular în Ucraina, după asigurat forțelor de apărare conexiune la internet prin rețeaua de micro-sateliți Starlink.

Însă relațiile sale cu Kievul s-au tensionat după controversatul sondaj de pe Twitter.

×
Subiecte în articol: Elon Musk Ian Bremmer Vladimir Putin
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close