Antena 3 CNN Externe Faţa nevăzută a Lunii era vizibilă de pe Pâmănt în urmă cu miliarde de ani

Faţa nevăzută a Lunii era vizibilă de pe Pâmănt în urmă cu miliarde de ani

Faţa nevăzută a Lunii era vizibilă de pe Pâmănt în urmă cu miliarde de ani
Sursa foto: Luna
23 Ian 2009   •   19:59

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că partea întunecată a Lunii a fost vizibilă de pe Pământ în urmă cu miliarde de ani, înainte ca aceasta să fie lovită de un imens asteroid. Ei au ajuns la această concluzie după ce au efectuat un studiu asupra craterelor lunare.
Dr. Mark Wieczorek şi Matthieu Le Feuvre, de la Institutul de Fizică a Pământului din Paris, au studiat vechimea şi distribuţia a 46 de cratere şi au concluzionat că partea vestică a Lunii a fost lovită de mai mulţi asteroizi decât cea estică, deoarece se află în direcţia mişcării sale de rotaţie pe orbită. Ei au concluzionat însă că această teorie este valabilă doar pentru craterele relativ recente, din punct de vedere geologic.
Fenomenul poate fi explicat, conform cercetătorilor, numai în situaţia în care mişcarea de rotaţie a Lunii ar fi fost modificată de un impact puternic cu un asteroid de mari dimensiuni.
Pe partea întunecată a Lunii, care a fost pentru prima oară fotografiată în 1959 de sonda spaţială sovietică Luna 3, se află craterul lăsat de cel mai puternic impact cunoscut de om, care s-a petrecut în sistemul nostru solar. Acesta este denumit bazinul Aitken, măsoară 2,48 km diametru şi 12,8 km adâncime şi este localizat la polul sudic al Lunii.
Antena3.ro

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close