Antena 3 CNN Externe Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO. Steagul său a fost ridicat la sediul alianței

Finlanda a devenit cel de-al 31-lea membru al NATO. Steagul său a fost ridicat la sediul alianței

Finlanda a devenit marți cel de-al 31-lea membru al alianței de securitate NATO, iar steagul său a fost ridicat la sediul alianței.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Apr 2023   •   16:58

Ministrul finlandez de externe a semnat documentul de aderare și l-a înmânat secretarului de stat american Antony Blinken.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia va "urmări îndeaproape" ceea ce se va întâmpla în Finlanda, descriind extinderea NATO ca fiind o "încălcare a securității și intereselor noastre naționale".

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 405. Ucraina își reiterează cererea de a fi primită în NATO: "Nu există o variantă mai bună pentru securitatea euro-atlantică"

Finlanda împarte cu Rusia o frontieră estică de 1.340 km (832 mile) și a cerut oficial aderarea la NATO împreună cu Suedia în luna mai a anului trecut, din cauza războiului.

Ambele țări adoptaseră anterior o politică de nealiniere. Dar, după invazia din Ucraina, au ales protecția articolului 5 al NATO, care spune că un atac asupra unui membru reprezintă un atac asupra tuturor, ceea ce înseamnă că, dacă Finlanda ar fi invadată sau atacată, toți membrii NATO - inclusiv SUA - i-ar veni în ajutor.

Stoltenberg a declarat că NATO se va asigura că Suedia va deveni următorul membru care va adera.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat marţi, că Finlanda este acoperită de articolul 5 al Tratatului NATO după aderarea la organizaţie.

"Finlanda are cei mai puternici aliaţi din lume. (Vladimir) Putin a vrut să menţină uşa închisă la NATO. Astăzi îi arătăm că a eşuat. În loc de mai puţin NATO, a realizat mai mult NATO", a spus Stoltenberg într-o declaraţie comună cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

Vezi şi: Finlanda devine oficial membru NATO iar propaganda Moscovei amenință Polonia cu bomba atomică | Radu Tudor: "O să tot auzim astfel de amenințări"
 

×
Subiecte în articol: Finlanda NATO alianţa NATO Suedia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close