Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 405. Rusia, deranjată de aderarea Finlandei la NATO. Franța intervine

Război în Ucraina, ziua 405. Rusia, deranjată de aderarea Finlandei la NATO. Franța intervine

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 20:51 04 Apr 2023 Modificat la 20:51 04 Apr 2023
War 040423
Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • SUA anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
  • Ucraina își reiterează cererea de a fi primită în NATO: "Nu există o variantă mai bună pentru securitatea euro-atlantică"
  • Serghei Șoigu: "Rusia a transformat avioane de luptă din Belarus în lansatoare de focoase nucleare"
  • Propagandistul rus Vladlen Tatarsky, surprins cu mâna pe bustul aurit care l-a aruncat în aer după câteva secunde
  • Propaganda Moscovei amenință Polonia cu arma nucleară în contextul aderării Finlandei la NATO
  • Cel puțin 14 drone rusești, doborâte de ucraineni deasupra orașelor Odesa și Nikolaev
  • Suspecta arestată în cazul asasinării propagandistului rus Vladlen Tatarsky, dusă, marți, în fața unui tribunal din Moscova
  • Peste 500 de copii au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului declanșat de Rusia
  • Finlanda intră în NATO după ce premierul care a condus țara către alianță a pierdut alegerile
  • Rusia îşi suplimentează capabilitățile militare în apropierea Finlandei
  • UNICEF: peste 500 de copii au fost uciși în timpul războiului din Ucraina
  • Zelenski a vizitat satul în care sute de locuitorii au fost ținuți într-un buncăr timp de 27 de zile
  • Moldova sprijină crearea unui tribunal internațional special pentru crimele din Ucraina
  • Rusia îi acuză pe cei mai importanți adversari ai lui Vladimir Putin în asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky
  • Jens Stoltenberg: "Finlanda devine, marți, în mod oficial, al 31-lea membru al Alianței Nord-Atlantice"

Update 20:30 Administraţia de la Washington a anunţat, marţi, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, pentru susţionerea eforturilor Kievului de respingere a invaziei militare ruse.

"Astăzi, Departamentul Apărării anunţă asistenţă esenţială de securitate pentru Ucraina. Asistenţa include autorizarea prezidenţială directă pentru muniţie destinată sistemelor HIMARS furnizate de SUA, sisteme antiaeriene şi obuze de artilerie utilizate de Ucraina pentru a se apăra, precum şi sisteme antiblindaj, arme de capacitate mică, vehicule grele de transport şi susţinere logistică esenţială pentru consolidarea poziţiei apărătorilor ucraineni pe câmpul de luptă, aceste echipamente având valoarea de până la 500 de milioane de dolari", a comunicat Departamentul american al Apărării.

"În plus, anunţăm un pachet semnificativ de capabilităţi antiaeriene, precum şi muniţie pentru sisteme de artilerie şi tancuri, sisteme de mortieră, sisteme antiblindaj - prin utilizarea a 2,1 miliarde de dolari din fondul Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate în Ucraina (USAI)", subliniază Pentagonul.

Washingtonul va furniza armatei ucrainene armament suplimentar pentru sistemele antiaeriene Patriot şi HIMARS, obuze de artilerie, obuze de mortieră, rachete teleghidate, 400 de lansatoare de grenade, 11 vehicule tactice, 61 de vehicule-cisternă, zece camioane şi zece platforme pentru transportul de echipamente grele, sisteme antiblindaj Javelin, 3.600 de arme de calibru mic şi muniţie.

Update 19:30 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va efectua miercuri o vizită oficială în Polonia, pentru discuţii cu omologul său polonez, Andrzej Duda, pe tema asistenţei necesare în eforturile Kievului de respingere a invaziei militare ruse.

Conform site-ului Tagesschau.de, Volodimir Zelenski va discuta cu liderii polonezi despre continuarea susţinerii politice, economice şi militare pentru Ucraina, în contextul invaziei militare ruse.

Vizita la Varşovia va dura o zi. De la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, în urmă cu mai mult de un an, Zelenski a mai efectuat vizite la Washington, Londra, Paris şi Bruxelles.

Update 16:00 Franţa a cerut, marţi, Rusiei, să nu profite de admiterea Finlandei în NATO pentru escaladarea crizei cu Occidentul, argumentând că decizia nu este o acţiune menită să genereze tensiuni, în timp ce Moscova a hotărât suplimentarea capabilităţilor militare şi a formulat acuzaţii la adresa UE.

Sébastien Lecornu, ministrul francez al Forţelor Armate, a invitat Rusia "să nu genereze retorică", insistând că aderarea Finlandei la NATO nu înseamnă escaladarea conflictului. "Nu trebuie să denaturăm atitudinea, deşi diplomaţia rusă încearcă să ne aducă în această zonă. A face parte din NATO nu înseamnă escaladarea situaţiei, nu trebuie să generăm retorică", a declarat Sébastien Lecornu, conform cotidianului Le Monde.

"Agresiunea rusă în Ucraina a generat nevoia de mai multă securitate pentru partenerii Europei continentale. NATO este o alianţă de securitate. Este suficient ca Rusia să nu agreseze pe nimeni pentru nu a fi război", a subliniat Sébastien Lecornu.

Administraţia de la Moscova a anunţat că Rusia îşi va suplimenta capabilităţile militare în apropierea Finlandei şi va trece la alte tipuri de măsuri în cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala armament ofensiv pe teritoriul acestei ţări. "Vom consolida capabilităţile militare în zona de vest şi nord-vest", în estul şi nord-estul Europei. "În cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala forţe ori capabilităţi pe teritoriul Finlandei, vom aplica măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil apărarea militară a Rusiei", a declarat luni Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Marţi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat şi Uniunea Europeană că vor fi efecte din cauza susţinerii cu armament a "regimului criminal" de la Kiev. "Ca reacţie la acţiunile ostile, dacă va fi necesar vom consolida bazele intereselor naţionale ale Rusiei şi vom aplica principiile reciprocităţii în practica diplomatică", a afirmat Serghei Lavrov, într-un interviu acordat publicaţiei Argumenty i Fatky, preluat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Uniunea Europeană a pierdut Rusia, iar aceasta este vina UE. Liderii statelor membre şi cei ai instituţiilor UE afirmă public că vor să aplice Rusiei ceea ce ei numesc o înfrângere strategică", a subliniat Lavrov.

Update 14:36 Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, s-a declarat mulțumit de aderarea Finlandei la NATO dar a adăugat că modalitatea cea mai bună de a garanta securitatea în Europa este ca Ucraina să adere, la rândul ei, la alianța militară.

"Ne bucurăm cu toții, astăzi, pentru Finlanda", a declarat Kuleba, marți, la sediul NATO din Bruxelles, unde a fost întâmpinat de Secretarul General, Jens Stoltenberg.

"Aderarea Finlandei este un mesaj clar că a sosit timpul să revizuim vechile strategii și vechile percepții și că nu există o soluție mai bună de a asigura securitatea euro-atlantică în ansamblu decât o eventuală aderare a Ucrainei la NATO", a continuat ministrul ucrainean.

Înaintea discuțiilor cu șeful NATO, Dmitro Kuleba a precizat că dialogul se va concentra pe asigurarea sustenabilității sprijinului pentru Ucraina, precum și pe accelerarea livrărilor de echipamente care au fost deja promise.

"În primul rând, muniție de artilerie, vehicule blindate de infanterie, transportoare blindate de trupe, tot ceea ce are nevoie Ucraina pentru o contraofensivă de succes", a concluzionat el.

Update 14:01 Mai multe avioane ale Forțelor Aeriene din Belarus au fost transformate în transportoare de focoase nucleare.

Confirmarea vine de la ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu și a fost făcută la o întâlnire cu Comandamentul Forțelor Armate ruse, potrivit agenției TASS.

"Unele dintre avioanele de atac belaruse au dobândit capacitatea de a lovi ținte inamice cu arme dotate cu focoase nucleare", a menționat Șoigu.

Potrivit sursei citate, armata belarusă a primit și complexul lansator Iskander-M, care poate utiliza rachete cu încărcătură nucleară.

Ministrul rus a subliniat că mișcarea vine ca răspuns la creșterea pregătirii de luptă a forțelor NATO și la intensificarea activităților de recunoaștere ale Alianței în apropierea granițelor Rusiei și Belarusului.

La sfârșitul lunii martie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova și Minsk au convenit să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus.

Președintele a subliniat că acest lucru nu încalcă niciun angajament internațional, întrucât nu se pune problema unui transfer de arme. Până la 1 iulie, construcția instalației de depozitare a armamentului nuclear urmează să fie finalizată, conform angajamentului părții ruse.

Update 13:00 Videoclipuri publicate recent arată momentele premergătoare exploziei care l-a ucis duminică, într-o cafenea din Sankt Petersburg, pe bloggerul militar rus Vladlen Tatarsky.

Darya Trepova, o femeie de 26 de ani care i-ar fi înmânat lui Tatarsky bomba aparent disimulată într-un bust aurit, a fost arestată luni, la Sankt Petersburg, și urma să fie adusă, marți, în fața unui tribunal din Moscova pentru a fi acuzată, relatează CNN.

Bustul primit de Tatarsky este o figurină cu cască militară, care-l înfățișează chiar pe bloggerul ce urma să fie asasinat.

Tatarsky susținea la Sankt Petersburg o prelegere pentru propagandiștii războiului din Ucraina iar locația evenimentului era un bar aparținând patronului grupării militare private Wagner, Evgheni Prigojin.

Un clip pare să surprindă o interacțiune între Trepova și Tatarsky înainte de explozie.

Acesta din urmă i se adresează femeii spunându-i 'Nastya' și o cheamă în față, aproape de el. Imaginile mai arată cum bărbatul pune bustul aurit în cutia de carton în care i-a fost oferit.

Explozia - blurată pe înregistrare - se produce după câteva secunde.

Cel puțin 32 de persoane au fost rănite în urma deflagrației, 10 dintre ele fiind în stare gravă, potrivit informațiilor din presa rusă.

Președintele rus i-a conferit post mortem lui Tatarsky - pe numele real Maxim Fomin - Ordinul pentru Curaj, a relatat agenția TASS.

Update 12:00 Aderarea Finlandei la NATO a provocat reacții dure din zona Kremlinului.

Unul dintre propagandiștii lui Vladimir Putin a spus că Rusia va folosi bomba atomică iar principala țară vizată este Polonia, relatează Antena 3 CNN.

Pe canale oficiale, Rusia a transmis că își va întări capacitatea militară în regiunile sale de vest și nord-vest, ca răspuns la intrarea țării nordice în NATO.

Amenințările vin în contextul în care Volodimir Zelenski merge, marți, la Varșovia pentru a prelua primul lot de avioane de vânătoare pentru Ucraina.

"Aceste eterne amenințări cu arma nucleară încearcă să descurajeze statele membre NATO în a mai sprijini Ucraina. O spun fără niciun fel de reținere. 

Polonia este cel mai important stat de pe flancul estic care ajută Ucraina să respingă invazia militară rusească. Probabil e fără precedent ceea ce face în momentul de față Polonia și evident că experiența istorică pe care atât Polonia, cât și Finlanda o au în raport cu invaziile sovietice generează foarte multă frustrare la Moscova. 

Sunt două state care vor însemna enorm pentru întărirea flancului estic și flancului nordic al NATO, drept pentru care vom mai auzi astfel de amenințări de la Moscova în zilele următoare", a estimat, la rândul său, analistul militar Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Update 10:00 Forțele armate ucrainene au afirmat că au doborât 14 din cele 17 drone lansate de Rusia în cursul nopții. 

Nu a fost imediat clar dacă dronele rămase au lovit vreo țintă, menționează CNN.

Majoritatea dronelor au fost doborâte de apărarea aeriană deasupra regiunii Odesa.

Cel puțin încă un aparat fără pilot a fost doborât deasupra orașului Nikolaev (Mykolaiv), au precizat forțele armate ucrainene.

Kievul susține că dronele au fost lansate din sud-estul Ucrainei, în apropiere de Marea Azov și că ar fi de fabricație iraniană.

Update 09:00 Audierea suspectei arestate în cazul asasinării bloggerului militar rus Vladlen Tatarsky va avea loc marți.

CNN relatează că Darya Trepova, care a fost reținută luni la Sankt Petersburg, Rusia, va fi adusă, marți, la Tribunalul districtual Basmanny din Moscova.

Autoritățile ruse au publicat o înregistrare din timpul interogatoriului, în care femeia de 26 de ani recunoaște că i-a înmânat lui Tatarsky o statuetă în care s-ar fi aflat bomba care l-a ucis, duminică, pe bloggerul rus.

Soțul Daryei Trepova, care nu se află în Rusia, a declarat presei internaționale că soției sale i s-a "înscenat" participarea la atentat și că aceasta a fost  "folosită".

Update 08:00  Cel puțin 501 copii au fost uciși în Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Informația provine de la Catherine Russell, director executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

"O altă bornă tragică pentru copiii și familiile din Ucraina", a scris Russell pe Twitter.

Ea a avertizat că numărul real este "probabil mult mai mare" decât datele pe care agenția sa a reușit să le verifice.

Update 07:00 Finlanda intră în NATO după ce premierul care a condus țara către alianță a pierdut alegerile.

Evenimentul are loc în ziua în care Alianța Nord-Atlantică împlinește 74 de ani de la constituire.

Antena 3 CNN vă va prezenta în direct întreaga ceremonie de marți, de la sediul NATO din Bruxelles.

Steagul Finlandei va fi înălțat acolo pentru prima oară, alături de celelalte 30 de steaguri ale statelor membre ale Alianței.

Suedia a cerut, la rândul său, să adere la NATO, dar a fost blocată de Turcia şi Ungaria.

"Îi urăm bun venit Finlandei, care devine cel de-al 31-lea stat membru al NATO, lucru care va oferi mai multă siguranță acestui stat, iar Alianța Nord-Atlantică va deveni mai puternică. Vom înălța steagul finlandez, pentru prima dată, aici, la sediul organizației.Va fi o zi importantă pentru securitatea Finlandei, pentru siguranța zonei nordice, dar și pentru NATO, în ansamblu. Drept rezultat, va crește și securitatea Suediei", a spus Secretarul General Jens Stoltenberg.

Aderarea Finlandei la NATO vine pe fondul schimbărilor politice în această țară.

Formațiunea social-democrată a premierului în funcție, Sanna Marin, s-a clasat pe locul trei în alegerile parlamentare recent desfășurate, astfel că țara va avea un nou guvern, condus de un nou prim-ministru.

Alegerile legislative au fost câștigate de conservatorii din Partidul Coaliției Naționale iar populiștii din Partidul Finlandez s-au clasat pe locul doi.

În vârstă de 37 de ani, Sanna Marin a s-a remarcat prin faptul că a fost cel mai tânăr șef de guvern din lume. Etalon al noii generații de lideri progresiști, ea a fost în centrul mai multor scandaluri legate de petrecerile la care a participat şi de cheltuielile publice angajate de guvernului său.

Update 00:01 Militarii și voluntarii ucraineni îi îndeamnă pe locuitorii din orașul Ceasiv Iar să evacueze orașul.

Acesta se află aproape de linia frontului în regiunea estică Donețk, unde se desfășoară cele mai multe lupte din ultimele luni.

Evacuarea se face și din cauza frigului. În zonă sunt zăpadă și temperaturi negative, iar rețelele de utilități au fost distruse în timpul luptelor.

Război în Ucraina, 3 aprilie | UNICEF: peste 500 de copii au fost uciși în timpul războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 2 aprilie | Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron vor să organizeze un summit pentru pace

Război în Ucraina, 1 aprilie | Rusia a preluat Preşedinţia Consiliului de Securitate ONU

Război în Ucraina, 31 martie | Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei

Război în Ucraina, 30 martie | Ministru rus: Moscova va continua să anunțe în avans Washingtonul despre testele cu rachete

×
Etichete: Război Ucraina
x close