Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 404. UNICEF: peste 500 de copii au fost uciși în timpul războiului din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 404. UNICEF: peste 500 de copii au fost uciși în timpul războiului din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 404. Forţele ruse au lansat numeroase atacuri în ultimele 24 de ore, iar numeroşi civili au murit după ce rachetele şi obuzele ruseşti au lovit inclusiv case particulare şi blocuri de locuinţe. Totodată, uzina Azom din Bahmut, cucerită în urmă cu câteva zile de mercenarii Wagner, a fost aruncată în aer.

Război în Ucraina, ziua 404. UNICEF: peste 500 de copii au fost uciși în timpul războiului din Ucraina
Sursa foto: hepta / Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Apr 2023   •   23:12

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia îşi suplimentează capabilităţile militare în apropierea Finlandei
  • UNICEF: peste 500 de copii au fost uciși în timpul războiului din Ucraina
  • Zelenski a vizitat satul în care sute de locuitorii au fost ținuți într-un buncăr timp de 27 de zile
  • Moldova sprijină crearea unui tribunal internațional special pentru crimele din Ucraina
  • Rusia îi acuză pe cei mai importanți adversari ai lui Vladimir Putin în asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky
  • Jens Stoltenberg: "Finlanda devine, marți, în mod oficial, al 31-lea membru al Alianței Nord-Atlantice"
  • Rheinmetall construiește în România un centru de întreținere a armamentului din Ucraina
  • Rușii au prins-o pe Darya Trepova, femeia care i-a dat statueta explozivă bloggerului militar Vladlen Tatarsky 
  • Zelenski vizitează Polonia la mijlocul acestei săptămâni
  • Vice-cancelarul german Robert Habeck a sosit luni în capitala ucraineană Kiev
  • Grupul Wagner anunță că a capturat orașul Bahmut. Kievul nu confirmă informația
  • Bloggerul militar rus Vladlen Tatarski a fost ucis într-un atentat cu bombă în Sankt Petersburg
  • Atacurile rușilor s-au înmulțit în regiunile Doneţk şi Herson
  • Uzina AZOM din Bahmut a fost aruncată în aer
  • Zelenski și Macron vor să organizeze un summit pentru pace
  • Rusia a preluat președinția prin rotație a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite

Update 23:00 Locuitorii din Ceasov Iar sunt îndemnați de autoritățile ucrainene să evacueze orașul aflat aproape de linia frontului, potrivit Sky News.

Militarii și voluntarii ucraineni îi îndeamnă pe locuitorii din orașul Ceasov Iar să evacueze orașul.

Acesta se află aproape de linia frontului în regiunea estică Donețk, unde se desfășoară cele mai multe lupte din ultimele luni.

Evacuarea se face și din cauza frigului. În zonă sunt zăpadă și temperaturi negative, iar rețelele de utilități au fost distruse în timpul luptelor.

Update 22:00 Statele Unite depun eforturi intense pentru a obţine eliberarea jurnalistului american arestat în Rusia, iar deţinerea sa este urmărită atent, anunţă Preşedinţia de la Washington, conform agenţiei Reuters.

"Am depus eforturi intense din primul moment în care am aflat că a fost arestat jurnalistul nostru. Statele Unite urmăresc cu atenţie detenţia sa", a declarat luni seară John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

"Vom face totul pentru a-i aduce acasă pe Evan Gershkovich şi pe Paul Whelan", a subliniat John Kirby, referindu-se la jurnalistul cotidianului The Wall Street Journal şi la un fost militar american condamnat în Rusia pentru activităţi de spionaj.

"Nu ne facem iluzii, va fi necesar un efort intens, dar acest lucru nu înseamnă că vom avea ezitări", a insistat John Kirby.

Administraţia de la Washington a anunţat săptămâna trecută "contacte directe" cu Guvernul Rusiei în cazul jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat preventiv în Rusia sub acuzaţia de spionaj.

Update 20:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat, luni, pentru continuarea asistenţei militare destinate Ucrainei, în efortul de respingere a invaziei ruse, dar a admis că sunt riscuri de securitate şi în alte zone, inclusiv pe flancul sudic şi din partea Chinei.

Stoltenberg a admis că, în contextul în care nu există perspective privind iniţierea negocierilor de pace, Ucraina trebuie susţinută în continuare. Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu se pregăteşte de pace, ci "se pregăteşte de mai mult război", a acuzat Stoltenberg, conform site-ului Tagesschau.de. Stoltenberg a afirmat că, până în prezent, Ucraina a primit asistenţă militară în valoare totală de 65 de miliarde de euro.

Miniştrii de Externe din statele NATO vor discuta marţi despre "modalităţi prin care să putem intensifica susţinerea, pentru consolidarea capabilităţilor militare ale Ucrainei". "Nu putem permite Rusiei să submineze în continuare securitatea europeană", a susţinut Stoltenberg.

Însă secretarul general NATO a afirmat că miniştrii de Externe din statele NATO vor discuta şi despre riscurile de securitate de pe flancul sudic, în contextul preocupărilor exprimate în ultimele luni de Italia şi Spania. "Aliaţii vor discuta şi despre ameninţările şi provocările din sud. Vor discuta şi despre instabilitate, despre terorism, despre influenţa în creştere a Iranului, a Rusiei şi Chinei", a subliniat Stoltenberg, conform cotidianului Le Monde.

Update 20:00 Rusia îşi suplimentează capabilităţile militare în apropierea Finlandei şi va trece la alte tipuri de măsuri în cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala armament ofensiv pe teritoriul acestei ţări, anunţă Administraţia de la Moscova.

"Vom consolida capabilităţile militare în zona de vest şi nord-vest", în estul şi nord-estul Europei, a declarat Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia RIA Novosti şi de cotidianul Le Monde.

"În cazul în care Alianţa Nord-Atlantică va instala forţe ori capabilităţi pe teritoriul Finlandei, vom aplica măsuri suplimentare pentru a asigura în mod fiabil apărarea militară a Rusiei", a precizat Aleksandr Gruşko.

Finlanda va deveni, marţi, membră a Alianţei Nord-Atlantice, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după finalizarea procedurilor de ratificare a tratatului de aderare. "Săptămâna aceasta este istorică. Mâine, vom întâmpina Finlanda, care devine al 31-lea stat membru NATO. Facem Finlanda mai sigură şi Alianţa Nord-Atlantică mai puternică. Vom arbora drapelul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea în zona nordică, pentru întreaga Alianţă Nord-Atlantică", a afirmat Jens Stoltenberg luni.

Jens Stoltenberg a argumentat că va creşte şi securitatea Suediei ca efect al admiterii Finlandei în NATO. "Anul trecut, statele aliate au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre NATO. De atunci, am asistat la cel mai rapid proces de ratificare din istoria modernă a NATO. Statele aliate sunt de acord că şi procedurile pentru aderarea Suediei trebuie finalizate rapid", a subliniat Stoltenberg.

Finlanda şi Suedia au decis să devină membre NATO ca reacţie la riscurile apărute în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

Update 18:30 Cel puțin 501 copii au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, au anunțat luni reprezentanții UNICEF.

Directorul executiv al organizației ONU pentru copii, Catherine Russell, a declarat că acesta este ”doar numărul verificat de ONU".

”Încă o etapă tragică pentru copiii și familiile din Ucraina. De la escaladarea războiului în februarie 2022, cel puțin 501 copii au fost uciși. Acesta este doar numărul verificat de ONU. Cifra reală este probabil mult mai mare, iar prețul pentru familiile afectate este de neimaginat”, a scris, pe Twitter, reprezentantul UNICEF, Catherine Russell.

În statistică nu au fost incluși copii din zonele aflate sub controlul rușilor și de pe linia frontului.

Update 18:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat satul ucrainean Yahidne, unde aproape 400 de locuitori au fost ținuți de ruși în subsolul unei școli timp de 27 de zile.

Președintele urcainean a ținut un discurs în timpul căruia a vorbit despre prizonierii care au fost duși de ruși într-un beci cu o suprafață mai mică de 200 de metri pătrați.

11 persoane au murit, a spus Zelenski.

”Cumva, acești oameni au trăit și au așteptat Ucraina în întuneric", a spus președintele ucrainean, potrivit Sky News.

Locuitorii satului au fost duși în subsolul școlii în primele zile ale războiului din Ucraina. Conflictul a început pe 24 februarie 2022.

Update 17:30 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, la București, că susține înființarea unui tribunal internațional pentru anchetarea acuzațiilor de crimă și genocid care îi vizează pe militarii ruși aflați în Ucraina.

Declarațiile au fost făcute la Palatul Cotrocei la finalul discuțiilor dintre președintele României, Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz și președitele Republicii Moldova, Maia Sandu. Cei trei lideri politici au vorbit despre războiul din Ucraina și despre securitatea în regiunea de sud-est a Europei.

”Moldova sprijină crearea unui tribunal internațional special” care va ancheta crimele din Ucraina, a dezvăluit președintele Republicii Moldova

Președintele Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul acordat de țările europene și a afirmat că, în schimb, Republica Moldova asigura securitatea a peste 1.200 de kilometri a graniței europene.

”Unii și-au dorit ca Republica Moldova să cadă, Moldova se ține dreaptă”, a declarat Sandu.

Președintele Maia Sandu a mai spus că Moldova va continua demersurile pentru intrarea în UE.

”Moldova este o țară europeană care contribuie la formarea unei Europe mai puternice... Nu suntem singuri, acest lucru înseamnă UE, să ai prieteni, acolo merge Republica Moldova”, a declarat președintele moldovean.

Maia Sandu a vorbit și despre reformele care vizează economia și justiția din Republica Moldova.

”În ciuda piedicilor, continuăm implementarea reformelor”, a precizat Maia Sandu.

Update 14:59 Autoritățile de la Moscova susțin că în explozia care l-a ucis, duminică, pe bloggerul militar Vladlen Tatarsky au fost implicați agenți ai serviciilor speciale ucrainene și persoane având legături cu opoziția rusă.

"Actul terorist comis pe 2 aprilie la Sankt Petersburg împotriva cunoscutului jurnalist Vladlen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale din Ucraina, cu implicarea unor agenți din rândul persoanelor care colaborează cu așa-zisa Fundație Anticorupție al lui (Aleksei) Navalnîi, al cărei susținător activ este deținuta Darya Trepova", se spune într-o declarație publicată, luni, de Comitetul Național Antiterorism al Rusiei.

Mai devreme în cursul zilei, Ministerul rus de Interne a anunțat arestarea Daryei Trepova în legătură cu explozia care l-a ucis pe Tatarsky și a rănit alte cel puțin 32 de persoane.

La fel ca și în cazul Daria Dughina, oficialii de la Kiev au fost mai degrabă reținuți în reacții și, atunci când au făcut un comentariu, au catalogat atentatul în care a murit bloggerul rus drept o răfuială între diferite facțiuni apropiate de cercurile de putere de la Moscova.

"Păianjenii se mănâncă între ei într-un borcan. Era o chestiune de timp până când terorismul să devină un instrument de luptă politică internă", a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Update 13:21 Finlanda va deveni cel de-al 31-lea stat membru al NATO iar steagul acestei țări va fi ridicat pentru prima dată la sediul organizației militare.

Evenimentul va avea loc marți, conform unui anunț făcut de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

"Este o săptămână istorică. Mâine (marți, n.r.) vom primi Finlanda în NATO, care va deveni cel de-al 31-lea membru al Alianței. Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO", a declarat Stoltenberg, luni, în cadrul conferinței de presă premergătoare reuniunii miniștrilor de Externe ai organizației, reuniune care va avea loc în zilele de marți și miercuri.

Potrivit Secretarului General, arborarea steagului Finlandei la sediul NATO din Bruxelles este programată în cadrul unei ceremonii ce se va desfășura la ora 15.00.

"Toți suntem de acord că aderarea Suediei trebuie să aibă loc rapid", a mai pus Stoltenberg, referindu-se la cealaltă țară nordică care a făcut cerere de aderare.

Aderarea Suediei este în prezent blocată de Turcia și de Ungaria.

Update 12:30 Producătorul german de armament Rheinmetall construiește în România, la Satu Mare, un centru de întreținere pentru armamentul folosit de ucraineni în război.

”Rheinmetall e preocupată în cel mai înalt grad să asigure forțelor NATO şi Ucrainei cel mai bun sprijin posibil”, a transmis Armin Papperger, directorul companiei, citat de presa internațională.

Deși informația este furnizată chiar de producătorul german de armament, Ministerul român al Apărării nu a avut nicio reacție în acest sens iar autoritățile locale nu au dorit să comenteze, relatează corespondentul Antena 3 CNN.

Centrul logistic şi de întreținere a echipamentelor militare ar urma să-și înceapă activitatea chiar luna aceasta și va asigura mentenanța obuzierelor, a tancurilor Leopard 2 și Challenger, a vehiculelor de luptă Marder, a transportoarelor blindate Fuchs şi a camioanelor militare.

Un hub similar a fost înființat în iunie anul trecut în Lituania, pentru întreținerea vehiculelor NATO din țările baltice.

Update 12:00 Autoritățile ruse au anunțat că au reținut-o pe Darya Trepova, o tânără care i-a înmânat o statuetă bloggerului rus Vladlen Tatarsky, cu puțin timp înainte ca acesta să fie ucis, duminică, într-o deflagrație în care au fost rănite alte peste 30 de persoane.

Informația provine de la Comitetul de Investigații al Rusiei, relatează Antena 3 CNN.

"Sub suspiciunea de implicare în explozia dintr-o cafenea din Sankt Petersburg, agenții Comitetului rus de Investigații, împreună cu serviciile operaționale, au reținut-o pe Darya Trepova", a precizat, luni, instituția citată pe Telegram.

Trepova a fost prinsă într-un apartament închiriat în cartierul Vyborgsky din Sankt Petersburg.

Alături de tânără au mai fost reținute mama și sora acesteia, precizează Antena 3 CNN.

Incidentul de duminică a avut loc într-o cafenea aparținând lui Evgheni Prigojin, șeful grupului paramilitar Wagner.

Anterior, poliția rusă a plasat-o pe Trepova pe lista persoanelor căutate.

Update 11:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să viziteze Polonia pe 5 aprilie.

Marcin Przydacz, consilierul pentru afaceri externe al președintelui polonez Andrzej Duda, a făcut acest anunț în timpul unui interviu acordat, luni, postului de radio polonez RMF FM.

Polonia a fost una dintre cele mai vocale națiuni europene împotriva Rusiei - chiar înainte de invazia din Ucraina.

De asemenea, Varșovia a preluat conducerea în rândul aliaților NATO în ceea ce privește aprovizionarea Kievului cu arme grele.

Update 10:00 Vice-cancelarul german Robert Habeck a sosit luni în capitala ucraineană Kiev.

"Scopul acestei călătorii este de a da Ucrainei un semn clar că noi credem că va fi victorioasă, că va fi reconstruită, că există un interes din partea Europei, nu doar pentru a sprijini în momente de nevoie, ci și ca Ucraina să fie un partener puternic din punct de vedere economic în viitor", a declarat Habeck jurnaliștilor la sosirea în Kiev. 

El este însoțit de o delegație de afaceri. 

Este prima vizită a vice-cancelarului german la Kiev de la începutul războiului împotriva Ucrainei.

După luni de ezitare, guvernul german a anunțat în ianuarie că va răspunde solicitărilor Kievului de a trimite în Ucraina tancuri moderne Leopard 2.

Update 09:00 Statul Major al forțelor armate ucrainene a recunoscut, luni, în buletinul său informativ zilnic că trupele ruse "fac tentative" de a prelua controlul total asupra orașului Bahmut.

Este o recunoaștere neobișnuită din partea Kievului privire la posibilitatea cuceririi complete a acestui oraș de către Rusia, notează presa internațională.

"În direcția Bahmut, inamicul nu încetează să atace oraşul (Bahmut), în încercarea de a prelua controlul total al acestuia", se arată în nota Statului Major General, publicată pe Facebook luni, puțin după ora locală 06:00.

Anterior, șeful grupului paramilitar privat Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că forțele sale - implicate de luni de zile în efortul de încercuire şi cucerire a orașului - ar fi ridicat drapelul rusesc pe principala clădire administrativă din Bahmut şi ar fi preluat controlul asupra cartierului din centrul orașului.

"Din punct de vedere legal, Bahmut a fost cucerit. Inamicul este concentrat în partea de vest a orașului", a afirmat Prigojin într-un mesaj audio postat pe contul de Telegram al serviciului său de presă, duminică seara.

Într-un video care îi însoțește mesajul, Prigojin agită un drapel rus cu un mesaj în onoarea lui Vladlen Tatarski, bloggerul militar rus ucis duminică la Sankt Petersburg în explozia unei bombe.

Update 08:00 Luptele din jurul orașului Bahmut, din estul Ucrainei, au rămas "deosebit de fierbinți", a declarat președintele Volodimir Zelenski, fără a confirma că orașul a căzut în mâinile Rusiei, așa cum susține fondatorul forței de mercenari Wagner.

"Mulțumesc soldaților noștri care luptă în Avdiivka, Mariinka și Bahmut. În special la Bahmut. Acolo este deosebit de 'cald'", a spus Zelenski.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că trupele sale, implicate într-un efort de luni de zile pentru a încercui și a captura orașul bombardat, au arborat un steag rusesc pe sediul administrativ local, relatează presa internațională.

"Din punct de vedere legal, Bahmut a fost cucerit. Inamicul este concentrat în părțile vestice", a declarat Prigozhin într-un mesaj audio postat duminică pe contul de Telegram al serviciului său de presă.

Proeminentul analist militar ucrainean Oleh Jdanov a declarat că luptele au cuprins centrul orașului Bahmut. Potrivit acestuia, forțele ucrainene au respins 25 de atacuri inamice, dar forțele rusești au capturat uzina metalurgică AZOM.

În Bahmut trăiau 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă lansată.

Update 07:00 Un cunoscut blogger militar, Vladlen Tatarski, a fost ucis duminică de explozia unei bombe într-o cafenea din Sankt Petersburg, în ceea ce pare a fi al doilea asasinat pe teritoriul rusesc al unei personalități strâns asociate cu războiul din Ucraina.

Comitetul de anchetă de stat al Rusiei a declarat că a deschis o anchetă pentru crimă în urma exploziei, care a rănit alte cel puțin 25 de persoane.

Nu se știe, momentan, cine se află în spatele asasinatului. Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a reacționat spunând că "nu va da vina pe regimul de la Kiev" pentru atentat, dar un alt oficial rus de rang înalt a arătat cu degetul spre Ucraina, fără a furniza dovezi.

Un consilier prezidențial ucrainean a declarat că în Rusia izbucnește "terorismul intern".

Update 00:02 Șase civili au fost uciși şi alţi opt au fost răniți în urma bombardamentelor rusești din estul Ucrainei, duminică dimineață.

Localitatea bombardată se află la doar 20 de kilometri vest de Bahmut, epicentrul luptei din ultimele opt luni.

Între timp, uzina gigant AZOM din Bahmut, aflată sub controlul grupului Wagner de câteva zile, a fost lovită de armata ucraineană. Momentul a fost surprins pe camerele de filmat ale unei drone. Se poate observa momentul exploziei într-o parte a gigantului complex industrial.

Potrivit ucrainenilor, un număr mare de militari ruși se afla în incinta uzinei în momentul impactului. Totuși, informația nu poate fi confirmată din surse independente.

Cel puțin trei civili au fost uciși în urma atacurilor efectuate de armata rusă asupra orășelului ucrainean Kosteantinivka, situat în regiunea Doneţk, anunță autoritățile ucrainene.

"Au fost lansate atacuri masive cu obuze asupra orașului Kosteantinivka, inclusiv cu muniție cu fragmentare. Au fost avariate blocuri rezidențiale. Trei persoane au murit, iar alte șase sunt rănite, potrivit datelor existente acum", a declarat Andrii Iermak, șeful Cancelariei prezidențiale de la Kiev.

"Se înregistrează daune la blocuri de locuințe şi la case individuale", a declarat Pavel Kirilenko, guvernatorul militar ucrainean al regiunii Doneţk.

Război în Ucraina, 2 aprilie | Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron vor să organizeze un summit pentru pace

Război în Ucraina, 1 aprilie | Rusia a preluat Preşedinţia Consiliului de Securitate ONU

Război în Ucraina, 31 martie | Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei

Război în Ucraina, 30 martie | Ministru rus: Moscova va continua să anunțe în avans Washingtonul despre testele cu rachete

Război în Ucraina, 29 martie | Ucraina semnalează că ar putea începe contraofensiva în aprilie, cel mai devreme

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close