Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 401. Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei

Război în Ucraina, ziua 401. Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei

Război în Ucraina, ziua 401. Pentagonul a anunțat joi, 30 martie, că peste 7.000 de militari ucraineni au fost formaţi de către armata americană de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu peste 13 luni.

Război în Ucraina, ziua 401. Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mar 2023   •   21:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei
  • Forțele armate ruse dezmint informațiile privind o nouă mobilizare pentru frontul din Ucraina
  • Aderarea Finlandei la NATO va avea loc în zilele următoare, anunță Jens Stoltenberg
  • Lukaşenko ameninţă să folosească armele nucleare pe care i le trimite Putin dacă e invadat din Polonia
  • Cel puţin 8.400 de civili au fost ucişi în Ucraina, de la începerea invaziei militare ruse
  • Rusia și-a adoptat noua doctrină externă ca răspuns la crizele pe care tocmai Moscova le-a provocat
  • Maia Sandu s-a dus la Bucea, alături de Volodimir Zelenski, la un an de la eliberarea orașului unde rușii au masacrat civil
  • Zelenski: "Vom pedepsi fiecare făptaș de la Bucea"
  • Ucraina anunţă respingerea a zeci de atacuri ruse
  • Ucraina a calificat joi viitoarea preşedinţie rusă a Consiliului de Securitate al ONU - începând de sâmbătă şi pentru o lună - drept „o glumă proastă”
  • Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili şi mine, a declarat, joi, ministrul adjunct de Interne de la Kiev

Update 21:55 Forțele Aeriene: Ucraina începe să folosească kituri de "bombe inteligente" fabricate în SUA. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat, a confirmat la 31 martie că Ucraina folosește deja kituri ghidate pentru bombe aeriene JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) fabricate în SUA, potrivit Kyiv Independent.

Update 20:45 Oraşul ucrainean martir Bucea, simbol al atrocităţilor atribuite armatei ruse, trebuie să devină "un simbol al justiţiei", a declarat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, cerând ca "fiecare asasin rus" să fie adus în faţa justiţiei, relatează AFP.

"Trebuie să facem totul pentru a face din Bucea un simbol al justiţiei", a afirmat preşedintele Zelenski în cadrul unei reuniuni la Kiev, cu prilejul împlinirii unui an de la eliberarea oraşului Bucea de sub ocupaţia rusă. "Dorim ca fiecare criminal, fiecare călău, fiecare terorist rus să fie tras la răspundere pentru fiecare crimă împotriva poporului nostru", a adăugat el.

Ucrainenii marchează vineri un an de la eliberarea oraşului Bucea de sub ocupaţia rusă, prilej cu care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ucrainenii nu-i vor ierta niciodată pe cei care au comis atrocităţile în acest oraş, notează Reuters şi AFP.

Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană.

Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi în aceste oraşe şi în alte localităţi unde Ucraina susţine că trupele ruse au comis atrocităţi la scară mare.

Update 19:22 Kremlinul a exclus un armistițiu în Ucraina, propus de președintele belarus Aleksandr Lukașenko

"În privința Ucrainei, nu se schimbă nimic. Operațiunea militară specială continuă, pentru că în acest moment este singura modalitate de a atinge obiectivele fixate", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei convorbiri cu jurnaliștii.

Peskov a spus că Moscova este la curent cu demersul lui Lukașenko și a precizat că acesta va fi "cu siguranță discutat" săptămâna viitoare, când președintele rus Vladimir Putin și Lukașenko vor vorbi în cadrul unei reuniuni a Consiliului Suprem de Stat al statului unional.

Liderul de la Minsk a cerut, mai devreme în cursul zilei de vineri, "înghețarea ostilităților" în Ucraina."Este necesar să se oprească ostilitățile și să se declare un armistițiu care să interzică ambelor părți să deplaseze grupuri de trupe și să transfere arme, muniții, forță de muncă și echipamente", a spus Lukașenko.

Update 18:13 Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a acuzat Occidentul că se pregătește să invadeze țara sa de pe teritoriul Poloniei și a salutat inițiativa Moscovei de a amplasa focoase nucleare tactice pe teritoriul celui mai apropiat aliat al său.

"Dacă va fi necesar, în Belarus vor fi introduse nu doar arme nucleare tactice, ci și strategice", a avertizat el.

CNN notează că acestea sunt primele comentarii ale liderului de la Minsk de când Putin a anunțat că intenționează să finalizeze construcția unei instalații speciale de depozitare a armelor nucleare tactice în Belarus până la începutul lunii iulie, anul curent. 

Lukașenko a confirmat că Moscova a transferat deja în Belarus un sistem de rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune care pot fi echipate cu focoase nucleare sau convenționale.

"În același timp, transferul de trupe NATO în Est se desfășoară într-un ritm accelerat. Numai în Polonia și în țările baltice, gruparea blocului militar dispune astăzi de peste 21.000 de soldați, 250 de tancuri, aproape 500 de vehicule blindate, aproximativ 150 de avioane și elicoptere. Și toată această armată se antrenează, sfidător, în apropierea granițelor Belarusului și Rusiei. Întrebarea este: de ce?", a punctat Lukașenko.

Președintele belarus a dezvăluit că armata țării sale a primit instrucțiuni să "restabilească imediat locațiile" unde se aflau anterior sisteme de rachete balistice intercontinentale cu focoase nucleare.

"Dacă este necesar, Putin și cu mine vom decide și vom introduce aici arme nucleare strategice. Și cei din străinătate care încearcă să ne arunce în aer, astăzi, din interior și din exterior, trebuie să înțeleagă acest lucru. Nimic nu ne va opri din demersul de a ne apăra statele și popoarele", a mai spus el.

Update 17:21 Cel puţin 8.400 de civili au fost ucişi în Ucraina, de la începerea invaziei militare ruse.

Anunțul a fost făcut de Volker Türk, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Oficialul ONU a declarat că, până în prezent, oficialii Naţiunilor Unite au contabilizat 8.400 de civili ucişi, în timp ce numărul răniţilor este de aproximativ 14.000.

El a subliniat că numărul victimelor, probabil, este mult mai mare.

Cele mai multe victime s-au întregistrat în urma bombardamentelor ruse asupra zonelor rezidenţiale din Ucraina, a precizat Türk.

Informațiile de la Națiunile Unite vin în contextul în care militarii ruși şi combatanţii grupului paramilitar privat Wagner sunt acuzaţi de răpiri, expulzări ilegale şi distrugeri comise în zone ocupate din Ucraina.

Update 16:29 Aderarea Finlandei la NATO este iminentă.

Această țară se va alătura oficial Alianței Nord-Atlantice în zilele următoare, a declarat, vineri, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Parlamentul turc a votat în unanimitate în favoarea aderării Finlandei, joi, înlăturând, astfel, ultimul obstacol din procesul de aderare.

În ceea ce privește candidatura Suediei la NATO, Ankara își menține, în continuare, opoziția.

Update 15:14 Forțele armate ruse dezmint informațiile privind un al doilea val al mobilizărilor pentru frontul din Ucraina.

"Aș dori să vă asigur pe toți că planurile Statului Major General nu includ un al doilea val de mobilizare", a declarat Vladimir Țimlianski, un reprezentant al conducerii forțelor armate ale Rusiei, în timpul unui briefing despre campania de recrutare din primăvară.

El a adăugat că Ministerul Apărării are suficienți soldați pentru a-și îndeplini sarcinile atribuite și că recruții vor fi trimiși doar în punctele de desfășurare permanentă din Rusia.

Ministerul rus al Apărării înrolează în mod obișnuit bărbați pentru serviciul militar obligatoriu de două ori pe an, în primăvară și în toamnă.

Președintele rus a semnat, joi, decretul pentru campania de recrutare din primăvară, care se va desfășura în prima jumătate a lunii aprilie și care vizează 147.000 de cetățeni cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani.

Efectuarea stagiului militar implică înrolarea tinerilor în armată, în timp ce mobilizarea se referă la procesul pe scară mai largă de chemare sub arme a rezerviștilor și a altor bărbați apți de luptă, în caz de urgență sau război.

Update 14:55 Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a deplasat la Bucea, la ceremonia care marchează un an de la alungarea trupelor ruse din oraș.

Acolo a avut loc un masacru comis de trupele de ocupație și descoperit și documentat cu sprijin internațional, după ce rușii s-au retras.

"Mai mulți politicieni străini, între care președinta Republicii Moldova și șefii de guvern din Slovenia, Slovacia și Croația, se află, vineri, la Bucea, la marcarea unui an de la eliberarea acestui oraș de trupele ruse. Președintele Volodimir Zelenski a decorat, cu ocazia ceremoniei din oraș, mai mulți soldați și medici militari.

În ceea ce o privește pe Maia Sandu, ea a acceptat invitația la Bucea din partea președintelui ucrainean, arătându-și, astfel, solidaritatea cu țara invadată de Rusia", a relatat Claudiu Ștefan, jurnalist Antena 3 CNN.

Update 13:55

Ucraina va "pedepsi fiecare făptaș" pentru atrocitățile comise la Bucea, a declarat, vineri, președintele Volodimir Zelenski, la marcarea unui an de la eliberarea acestui oraș de forțele Moscovei.

"Bucea și districtul Bucea. 33 de zile de ocupație. Peste 1.400 de morți, inclusiv 37 de copii. Mai mult de 175 de persoane au fost găsite în gropi comune și camere de tortură", a scris Zelenski pe Telegram. 

"9.000 de crime de război rusești. 365 de zile de când (Bucea) este, din nou, un oraș ucrainean liber. (Bucea este) un simbol al atrocităților armatei de ocupație. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare făptaș", a adăugat promis el.

"A fost pentru prima dată când am văzut cu toții dovezi ale dimensiunii fără precedent a atrocităților inamicului", a spus, la rândul său, Andrii Kostin, Procurorul General al Ucrainei.

Biroul Procurorului General a notificat aproape 100 de ofițeri ruși suspectați de comiterea de crime de război la Bucea, iar acuzațiile împotriva a 35 dintre militari au fost deja trimise în instanța de judecată.

"Nu ne vom opri până când vor fi condamnați toți organizatorii și autorii crimelor de război", a spus Kostin în declarația sa.

De asemenea, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a promis că nu va exista impunitate pentru crimele de la Bucea. 

"A trecut un an de când au fost dezvăluite crimele de război comise de trupele rusești în Bucha. Port cu mine imaginile îngrozitoare. UE ajută Ucraina să investigheze astfel de crime și să colecteze probe. Nu va exista impunitate", a afirmat el.

Update 12:37 Preşedintele Vladimir Putin a emis, vineri, un decret privind actualizarea conceptului politicii externe a Rusiei.

Un element central al noii doctrine este contestarea "dominaţiei Statelor Unite" pe plan mondial, pe fondul tensiunilor extreme cu NATO generate de invazia rusă în Ucraina, transmite presa internațională.

Cu ocazia unei reuniuni cu membrii Consiliului pentru Securitate Naţională, Putin a accentuat necesitatea modificării principalelor elemente ale concepţiei de guvernare, inclusiv a politicii externe, ca urmare a modificărilor fundamentale produse pe scena internaţională.

"Ministerul de Externe, în coordonare cu Administraţia prezidenţială, cu membrii Consiliului de Securitate Naţională, cu Guvernul (...) au efectuat o activitate intensă pentru actualizarea politicii externe, pentru a o alinia realităţilor geopolitice moderne", a declarat președintele rus.

"Noile crize internaţionale obligă Rusia să îşi adapteze documentele de planificare strategică", a subliniat el.

Noua doctrină de politică externă identifică Statele Unite şi aliaţii occidentali ca fiind la originea "ameninţărilor existenţiale" la adresa Rusiei.

Update 11:45 Statul Major al forțelor armate ruse a declarat, vineri, că un al doilea val de mobilizare nu este în planurile Ministerului Apărării.

”Aș dori să vă asigur pe toți că planurile Statului Major General nu includ un al doilea val de mobilizare”, a spus reprezentantul Statului Major General, Vladimir Tsimlianski, în timpul unei ședințe despre o campanie de primăvară.

El a adăugat că Ministerul Apărării are ”suficienți” soldați pentru a-și îndeplini sarcinile atribuite și că recruții vor fi trimiși numai în punctele de desfășurare permanentă în Rusia.

Kremlinul a negat în mod constant zvonurile despre un posibil al doilea val de mobilizare în Rusia. Conscripția de primăvară, care a fost semnată în vigoare de președintele rus Vladimir Putin joi, se va aplica pentru 147.000 de cetățeni cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani și va avea loc între 1 aprilie și 15 iulie, potrivit unui document oficial publicat de guvern.

Ministerul rus al Apărării recrutează în mod obișnuit bărbați pentru serviciul militar obligatoriu de două ori pe an, primăvara și toamna. Conscripția implică selecția și înrolarea tinerilor în armată, în timp ce mobilizarea se referă la procesul la scară mai largă de chemare a rezerviștilor și a altor personal militar în caz de urgență sau război.

Update 10:48 Oleh Sinehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, a declarat că nouă rachete au fost lansate în oraș joi seară.

”Aseară, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra cartierului Novobavarski din orașul Harkov. Un total de 9 rachete au fost trase spre oraș, rachete preliminare S-300”, a spus el.

”Infrastructura civilă și clădirile rezidențiale private au fost deteriorate în Harkov. Unele rachete au lovit pământul și au explodat în aer”, a adăugat Sinehubov.

În urma atacului cu rachetă, 3 persoane au fost rănite ușor. Nu au avut nevoie de spitalizare

Update 9:00 Zaporojie a fost lovit, vineri, de multiple atacuri cu rachete care au cauzat pagube clădirilor, potrivit unui comunicat al Administrației Militare Regionale din Zaporojie.

Administrația militară a declarat că: ”Centrul regional și suburbiile au fost lovite de sistemul de lansare multiplă de rachete”.

Ei au descris impactul ca fiind ”cu zgomot în regiunea Zaporojie în această dimineață”.

Nu au existat victime în atac, dar clădirile civile și clădirile rezidențiale au fost avariate de valul de explozii, potrivit comunicatului.

"Clădiri civile au fost avariate. Un incendiu a izbucnit într-o casă privată, iar valul de explozie rezultat a afectat casele din apropiere", se arată în comunicat.

Update 8:00 Ucraina marchează vineri un an de când Rusia s-a retras din suburbia Bucea a Kievului, lăsând cadavrele civililor executați împrăștiate pe străzi în ceea ce a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești.

Forțele rusești s-au retras din acest oraș de navetiști situat la nord-vest de capitală la 31 martie 2022, la puțin peste o lună după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.

În urma lor, au lăsat în urmă scene de groază care au șocat lumea, notează AFP.

La 2 aprilie, jurnaliștii AFP au descoperit cadavrele a cel puțin 20 de persoane în haine civile, unele cu mâinile legate la spate, zăcând pe o stradă din suburbie.

În timpul unei vizite la Bucea, două zile mai târziu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris uciderea civililor drept "genocid".

Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat trupele rusești de crime de război după descoperirile de la Bucea, arătând înregistrări video și mărturii ale martorilor.

Însă Moscova neagă acuzațiile, susținând că atrocitățile de la Bucea au fost înscenate.

Mulți lideri și oficiali străini care au vizitat Ucraina de la începutul războiului au făcut o oprire la Bucea.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că a avut un "puternic sentiment de indignare" în timp ce se afla acolo săptămâna trecută.

După ce Rusia s-a retras din apropierea Kievului, luptele s-au mutat în sudul și în estul Ucrainei, orașul Bahmut fiind acum scena celei mai lungi și mai sângeroase bătălii de la invazie.

Dar, la un an după ce a fost recucerit de forțele Kievului, Bucea nu și-a uitat victimele.

Comunitatea din ceea ce a fost cândva o suburbie prietenoasă pentru familii este în reconstrucție, iar localnicii au declarat pentru AFP că "durerea dispare" și că trebuie să "continue să trăiască" în ciuda traumei lor colective.

Joi, zeci de muncitori în construcții lucrau la reconstrucția caselor și a drumurilor din oraș, care avea o populație de aproximativ 37.000 de persoane înainte de război.

Arhiereul Andriy, care conduce parohia locală, a declarat că este "important" să nu-i uităm pe cei care "nu sunt cu noi astăzi".

În săptămânile care au urmat retragerii Rusiei din alte orașe din apropierea Kievului, alte sute de cadavre au fost găsite în case, subsoluri și gropi puțin adânci în nordul țării.

Ucraina dorește să înființeze un tribunal special pentru a-i urmări în justiție pe liderii Rusiei, dar există dispute juridice complexe cu privire la modul în care ar putea funcționa.

Curtea Penală Internațională a emis la începutul acestei luni un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, în timpul unei conferințe de presă de joi, a calificat scenele brutale de la Bucea drept o "provocare crudă și cinică" din partea Kievului.

Pentagonul a anunțat joi, 30 martie, că peste 7.000 de militari ucraineni au fost formaţi de către armata americană de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu peste 13 luni, relatează CNN.

În această săptămână, 65 de militari ucraineni, formaţi să folosească sistemul de apărare de tip PATRIOT, la Fort Sill, în Oklahoma, s-au întors în Europa, a anunțat un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Peste 4.000 de militari ucraineni urmează să-şi încheie formarea interarme în Germania, la sfârşitul acestei luni, a adăugat el.

Printre aceștia se află militari din două brigăzi - una echipată cu vehicule de luptă de tip Bradley, iar cealaltă echipată cu vehicule de tip Stryker.

”În prezent, în zonele de antrenament de la Grafenwoehr şi Hohenfels se desfăşoară formări suplimentare interarme, ale unui număr de două batalioane morotizate de infanterie, 1.200 de membri ai Forţelor armate ucrainene”, a mai anunţat generalul american.

Război în Ucraina, 30 martie | Ministru rus: Moscova va continua să anunțe în avans Washingtonul despre testele cu rachete

Război în Ucraina, 29 martie | Ucraina semnalează că ar putea începe contraofensiva în aprilie, cel mai devreme

Război în Ucraina, 28 martie | Rusia susţine că a doborât în Ucraina o rachetă americană GLSDB, cu rază mare de acţiune

Război în Ucraina, 27 martie | Zelenski a mers pe frontul din regiunea Zaporojie | Germania a transferat Ucrainei tancuri Leopard 2

Război în Ucraina, 26 martie | Rușii susțin că o dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close