Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 403. Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron vor să organizeze un summit pentru pace

Război în Ucraina, ziua 403. Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron vor să organizeze un summit pentru pace

Război în Ucraina, ziua 403. Volodimir Zelenski şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au anunţat intenţia de a organiza un summit pentru pace. Între timp, uzina Azom din Bahmut a fost aruncată în aer de forţele ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 403. Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron vor să organizeze un summit pentru pace
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Apr 2023   •   09:55

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Uzina Azom din Bahmut a fost aruncată în aer
  • Zelenski şi Marcon vor să organizeze un summit pentru pace
  • Rusia a preluat preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite
  • Casa Albă spune că are noi dovezi că Rusia vrea să semneze cu Coreea de Nord un acord de tipul "arme pentru hrană"
  • Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei
  • Cel puţin 8.400 de civili au fost ucişi în Ucraina, de la începerea invaziei militare ruse

Update 21.20. Uzina gigant Azom din Bahmut, aflată sub controlul grupului Wagner de câeva zile, a fost lovită de armata ucraineană. Momentul a fost surprins pe camerele de filmat ale unei drone. Se poate observa momentul exploziei într-o parte a gigantului complex industrial.

Potrivit ucrainenilor, un număr mare de militari ruşi se afla în incinta uzinei în momentul impactului. Totuşi, informaţia nu poate fi confirmată din surse independente.

Update 17.20. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său francez, Emmanuel Macron, vor să organizeze un summit pentru pace. Ideea vine după ce liderul de la Kiev a vizitat alături de şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică cea mai mare centrală nucleară din Europa - Zaporojie, acolo unde există riscul producerii unui accident nuclear din cauza bombardamentelor pentru care ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc.

Update 14.30. Cel puţin trei civili au fost ucişi în urma atacurilor efectuate de armata rusă asupra orăşelului ucrainean Kosteantinivka, situat în regiunea Doneţk, anunţă autorităţile ucrainene, conform postului de televiziune Sky News şi cotidianului Le Monde.

Forţele militare ruse au atacat cu obuze de artilerie zone rezidenţiale din Kosteantinivka, orăşel situat la aproximativ 20 de kilometri de Bahmnut.

"Au fost lansate atacuri masive cu obuze asupra oraşului Kosteantinivka, inclusiv cu muniţie cu fragmentare. Au fost avariate blocuri rezidenţiale. Trei persoane au murit, iar alte şase sunt rănite, potrivit datelor existente acum", a declarat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

"Se înregistrează daune la blocuri de locuinţe şi la case individuale", a declarat Pavel Kirilenko, guvernatorul militar ucrainean al regiunii Doneţk.

Update 10:00. Forțele ucrainene au respins mai multe atacuri rusești în luptele din estul țării, au anunțat responsabilii militari de la Kiev. 

În absența unor succese pe câmpul de luptă, Rusia continuă să atace fără milă civilii. O persoană a fost ucisă, iar alte patru au fost rănite de bombardamentele rusești în regiunea Herson, din sudul țării. 

Armata ucraineană a reușit să respingă peste 50 de atacuri ale armatei ruse în estul țării, potrivit unor surse oficiale ucrainene. Responsabilii militari de la Kiev speră ca noile arme promise de Occident să vină curând pentru a putea trece la contraofensivă. 

Între timp, potrivit unor surse militare de la Kiev, armata ucraineană doboară una după alta dronele de fabricație iraniană folosite de armata rusă în luptă.

În cursul zilei, forțele ruse au efectuat două atacuri cu rachete și 25 de lovituri aeriene, soldate cu moartea unei persoane și rănirea altor patru în regiunea Herson. 

Ucraina va achiziționa 100 de transportoare blindate pentru trupe Rosomak construite în Polonia, a scris premierul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter. 

Vehiculele vor fi finanțate din fonduri americane și europene, iar ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că țările membre ale Alianței Nord-Atlantice intenționează să trimită în Ucraina două batalioane de tancuri de luptă germane Leopard2 și patru batalioane de tancuri Leopard1. 

Cele 160 de tancuri reprezintă aproximativ jumătate din cele 300 de tancuri solicitate de Ucraina pentru contraofensiva sa preconizată pentru primăvară-vară. 

Ucraina a comandat, în Polonia, 100 de vehicule blindate multirol de tip KTO Rosomak, produse sub licenţă finlandeză.

"Am transmis o comandă obţinută ieri de la premierul Ucrainei, Denis Şmihal, pentru 100 de vehicule Rosomak", a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenţia de presă PAP, conform publicaţiilor Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Le Monde.

Comanda a fost plasată sâmbătă la filiala Rosomak din localitatea poloneză Siemianowice Slaskie.

Achiziţia vehiculelor blindate multirol, produse sub licenţă finlandeză, va fi suportată din fonduri oferite de Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Ucraina primeşte asistenţă masivă din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene pentru respingerea invaziei militare ruse.

Război în Ucraina, 1 aprilie | Rusia a preluat Preşedinţia Consiliului de Securitate ONU

Război în Ucraina, 31 martie | Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei

Război în Ucraina, 30 martie | Ministru rus: Moscova va continua să anunțe în avans Washingtonul despre testele cu rachete

Război în Ucraina, 29 martie | Ucraina semnalează că ar putea începe contraofensiva în aprilie, cel mai devreme

Război în Ucraina, 28 martie | Rusia susţine că a doborât în Ucraina o rachetă americană GLSDB, cu rază mare de acţiune

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close