Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 402. Rusia a preluat Preşedinţia Consiliului de Securitate ONU

Război în Ucraina, ziua 402. Rusia a preluat Preşedinţia Consiliului de Securitate ONU

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 16:15 01 Apr 2023 Modificat la 20:53 01 Apr 2023
vladimir putin
SUA spun că Rusia ar urma să primească arme din Coreea de Nord, în schimbul unor alimente Sursa foto: Hepta/ Gavriil Grigorov

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Rusia a preluat preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite
  • Casa Albă spune că are noi dovezi că Rusia vrea să semneze cu Coreea de Nord un acord de tipul "arme pentru hrană"
  • Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei
  • Cel puţin 8.400 de civili au fost ucişi în Ucraina, de la începerea invaziei militare ruse

Update 20.50. Ucraina a comandat, în Polonia, 100 de vehicule blindate multirol de tip KTO Rosomak, produse sub licenţă finlandeză, a anunţat astăzi premierul polonez, Mateusz Morawiecki, iar contractul va fi finanţat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

"Am transmis o comandă obţinută ieri de la premierul Ucrainei, Denis Şmihal, pentru 100 de vehicule Rosomak", a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenţia de presă PAP, conform publicaţiilor Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Le Monde.

Comanda a fost plasată sâmbătă la filiala Rosomak din localitatea poloneză Siemianowice Slaskie.

Achiziţia vehiculelor blindate multirol, produse sub licenţă finlandeză, va fi suportată din fonduri oferite de Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Update 19.55. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat sâmbătă cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, înaintea vizitei pe care liderul de la Paris o va efectua în China, informează cotidianul Le Monde.

Volodimir Zelenski a anunţat că a avut o conversaţie telefonică de aproximativ o oră cu Emmanuel Macron.

"Am discutat despre cooperarea în materie de apărare între Ucraina şi Franţa. Ne-am concentrat pe noile acţiuni în sensul implementării formulei de pace. Ne-am coordonat acţiunile în cadrul evenimentelor internaţionale care urmează", a afirmat Volodimir Zelenski.

Update 16:00 - Rusia a preluat, sâmbătă, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, dar Administraţia Ucrainei a catalogat drept o "ruşine" acţiunea.

Moscova va exercita timp de o lună preşedinţia Consiliului de Securitate ONU. "Vom exercita toate drepturile", a comunicat Kremlinul.

"Este o ruşine, dar şi o nouă lovitură simbolică asupra sistemului de relaţii internaţionale bazat pe reguli", a reacţionat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

"Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Nu ar fi trebuit să preia acest mandat, având în vedere acţiunile împotriva Ucrainei, dar Carta Naţiunilor Unite nu permite modificarea statutului unui membru permanent al Consiliului de Securitate", a declarat Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU.

Update 14:00 - Fondul Monetar Internațional a anunțat că a fost aprobat, de consiliul său executiv, un program de împrumut pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, parte a unui pachet global de 115 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Împrumutul face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru a sprijini economia țării în timp ce aceasta se luptă cu armata Rusiei, de 13 luni.

Decizia deschide calea pentru o plată imediată de aproximativ 2,7 miliarde de dolari către Kiev și impune Ucrainei să realizeze reforme ambițioase, în special în sectorul energetic, a precizat FMI.

Împrumutul din cadrul Mecanismului extins de creditare (EFF) este primul program major de finanțare convențională aprobat de FMI pentru o țară implicată într-un război de amploare.

Un oficial al FMI a declarat că noul pachet de 115 miliarde de dolari include împrumutul FMI, 80 de miliarde de dolari în promisiuni de granturi și împrumuturi concesionale din partea instituțiilor multilaterale și a altor țări, precum și angajamente de reducere a datoriei în valoare de 20 de miliarde de dolari.

Ucraina trebuie să îndeplinească anumite condiții în următorii doi ani, inclusiv măsuri pentru creșterea veniturilor fiscale, menținerea stabilității cursului de schimb, menținerea independenței băncii centrale și consolidarea eforturilor de combatere a corupției.

Update 08:50 - Casa Albă spune că are noi dovezi că Rusia caută să semneze un acord cu Coreea de Nord, acord de tipul "arme pentru hrană". 

Washingtonul a desecretizat anterior informații în acest sens, dezvăluind că gruparea Wagner a primit arme din Coreea de Nord pentru a lupta în Ucraina.

"Ca parte a acestui acord propus, Rusia ar urma să primească peste două duzine de tipuri de arme și muniții de la Phenian", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby. 

Kirby a mai spus că orice acord de arme între Coreea de Nord și Rusia ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, potrivit BBC.

Război în Ucraina, 31 martie | Kremlinul exclude un armistițiu în Ucraina, propus de cel mai apropiat aliat al Moscovei

Război în Ucraina, 30 martie | Ministru rus: Moscova va continua să anunțe în avans Washingtonul despre testele cu rachete

Război în Ucraina, 29 martie | Ucraina semnalează că ar putea începe contraofensiva în aprilie, cel mai devreme

Război în Ucraina, 28 martie | Rusia susţine că a doborât în Ucraina o rachetă americană GLSDB, cu rază mare de acţiune

Război în Ucraina, 27 martie | Zelenski a mers pe frontul din regiunea Zaporojie | Germania a transferat Ucrainei tancuri Leopard 2

×
Etichete: Război Ucraina
x close