Antena 3 CNN Externe Forumul Economic de la Davos. Lumea se va confrunta cu o gravă penurie de apă, în următorii 20 de ani

Forumul Economic de la Davos. Lumea se va confrunta cu o gravă penurie de apă, în următorii 20 de ani

Forumul Economic de la Davos. Lumea se va confrunta cu o gravă penurie de apă, în următorii 20 de ani
Sursa foto: Apa
31 Ian 2009   •   12:54

Creşterea constantă a cererii, mai rapidă chiar decât creşterea demografică, pune lumea în faţa unei grave penurii de apă. Într-un raport, publicat vineri de Forumul Economic Mondial de la Davos, din Elveţia, se arată că ?în mai puţin de 20 de ani, lipsa de apă ar putea face state ca India şi Statele Unite să îşi piardă în întregime recoltele?.
?Lumea nu va mai putea gestiona, în viitor, resursele de apă aşa cum o făcea în trecut, sau economia mondială va intra în colaps?, avertizează oficialii, care adaugă că numeroase zone din lume sunt deja în pericolul de a rămâne fără rezerve de apă. Raportul menţionează că doar 3% din rezervele de apă ale SUA sunt utilizate pentru gospodării, în timp ce 40% sunt utilizate pentru producţia energetică.
Nevoile de apă pentru producţia de energie ar trebui să crească în SUA cu 165 la sută şi cu 130 la sută în Uniunea Europeană, conform raportului, care exprimă îngrijorarea cu privire la reducerea resurselor pentru agricultură ce va rezulta în urma acestui fapt.
Specialiştii avertizează şi cu privire la topirea accelerată a gheţarilor. Ei estimează că, în ritmul actual, gheţarii din Himalaya şi Tibet vor dispărea până în anul 2100, fenomen care totuşi, va acoperi necesarul de apă pentru două miliarde de persoane. În acelaşi timp, aproximativ 70 din cele mai importante râuri din lume sunt secate de sistemele de irigaţie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close