Antena 3 CNN Externe Șeful Comandamentului Central al SUA spune că începutul căderii Afganistanului a stat în înțelegerea lui Trump cu talibanii

Șeful Comandamentului Central al SUA spune că începutul căderii Afganistanului a stat în înțelegerea lui Trump cu talibanii

Generalul Kenneth "Frank" McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA a spus că Afganistanul a început să cadă o dată cu retragerea trupelor americane.

Șeful Comandamentului Central al SUA spune că începutul căderii Afganistanului a stat în înțelegerea lui Trump cu talibanii
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    30 Sep 2021   •   17:25

Generalul Kenneth "Frank" McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA a spus că odată ce a fost semnat acordul de la Doha în care fostul președinte Trump a semnat retragerea trupelor americane până la sfârșitul lunii august, căderea Afganistanului a fost pecetluită.

”Semnarea acordului de la Doha a avut un efect puternic asupra guvernului și armatei din Afganistan - mai mult decât orice, psihologic - pentru că acum știau când vom pleca, și când ajutorul nostru va înceta”, a spus el.

Pe 29 ferbruarie, 2020, administrația Trump a semnat cu talibanii în Doha, Qatar, un acord în care SUA se angaja să retragă complet trupele până în mai 2021, iar talibanii au fost de acord cu câteva condiții, printre care oprirea atacurilor asupra SUA și a aliaților ei.

Obiectivul acestui acord ar fi fost să promoveze negocierile dintre talibani și guvernul afgan, dar acest efort diplomatic a eșuat după ce Trump a fost înlocuit în ianuarie de președintele Joe Biden.

Noul președinte a continuat planul de a retrage armata din Afganistan, dar a extins termenul limită până pe 31 august.

McKenzie a spus că el crede de ceva vreme că dacă SUA și-ar fi redus numărul de militari din Afganistan sub 2.500, colapsul guvernului din Kabul ar fi fost inevitabil, și că va fi urmat de cel al armatei.

A adăugat că dincolo de efectul psihologic al acordului de la Doha, ordinul dat de Biden în aprilie de a reduce trupele din Afganistan, a fost ”un alt cui în sicriu”, deoarece consilierii noștri pe probleme militare nu mai erau acolo, alături de oamenii lor.

Acordul de la Doha i-a obligat pe americani să înceteze atacurile asupra talibanilor, și astfel aceștia ”au devenit mai puternici, și-au mărit ofensiva asupra forțelor de securitate afgane, și mulți oameni mureau în fiecare zi”, a adăugat el.

Mark Milley, președintele Comitetului Șefilor de Stat Major din armata SUA a spus cu o zi înainte în timpul unei audieri din Senat că războiul din Afganistan a fost ”un eșec strategic”, potrivit Al Jazeera.

Milley a enumerat factorii responsabili pentru înfrângerea SUA, inclusiv eșecul de a-l captura pe Osama bin Laden la Tora Bora, la puțin timp după invazia americanilor în Afganistan.

Biden a fost ținta multor critici pe tema războiului din Afganistan. El a susținut în mod repetat că era necesară încheirea acestui război lung de 20 de ani.

 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close