Antena 3 CNN Externe Schimbare de politică militară a Berlinului: Germania va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina

Schimbare de politică militară a Berlinului: Germania va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina

Germania va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina, marcând o inversare completă a politicii restrictive de export de arme a Berlinului, a anunțat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz.

Schimbare de politică militară a Berlinului: Germania va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    26 Feb 2022   •   18:56

”Atacul rusesc marchează un punct de cotitură. Este de datoria noastră să facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva armatei invadatoare a lui Putin. De aceea, furnizăm 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete stinger prietenilor noștri din Ucraina”, a scris Scholz pe Twitter.

Germania va ridica, de asemenea, interdicția pentru alte țări de a exporta arme de origine germană, permițând Țărilor de Jos să transfere 400 de lansatoare de grenade propulsate de rachete în Ucraina.

Până sâmbătă, Germania s-a agățat de o practică îndelungată de a nu permite ca armele letale pe care le controla să fie transferate într-o zonă de conflict.

Această poziție i-a derutat pe unii oficiali europeni, cu atât mai mult după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat o invazie la scară largă și a lansat lovituri cu rachete asupra Kievului, capitala Ucrainei.

Schimbarea Germaniei vine în momentul în care numeroși aliați occidentali se mobilizează pentru a trimite Ucrainei mai multe arme, muniție și chiar sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce forțele ruse atacă marile orașe ucrainene.

Schimbarea de opinie ar putea însemna o creștere rapidă a asistenței militare europene pentru Ucraina, deoarece o mare parte din armele și munițiile continentului sunt cel puțin parțial fabricate în Germania, dând Berlinului control legal asupra transferului lor.

Cu toate acestea, schimbarea poziției Berlinului nu înseamnă neapărat că toate cererile de transport de arme vor fi aprobate, deoarece fiecare caz este decis individual.

Înainte de răsturnarea de sâmbătă, înalți oficiali ucraineni s-au plâns cu amărăciune de săptămâni întregi de refuzul Germaniei de a permite transporturilor de arme să întărească apărarea Ucrainei.

Estonia, în special, a spus că dorește să trimită obuziere vechi, dar a fost împiedicată să facă acest lucru, deoarece Germania a refuzat să își dea aprobarea.

Estonia a cumpărat armele din Finlanda, care a aprobat, dar și Germania trebuie să accepte transferul pentru că inițial a vândut obuzierele Finlandei.

La acea vreme, ucrainenii și unii oficiali din țările UE și-au exprimat indignarea. Și ca răspuns, Germania a spus că trimite 5.000 de căști și un spital de campanie în Ucraina, o contribuție slabă care a fost subiectul multor critici, având în vedere că Germania este cea mai mare și mai bogată țară din UE.

Dar disputa cu privire la obuziere a izbucnit în urmă cu aproape o lună, iar acum, după ce președintele rus Vladimir Putin a întreprins o invazie pe scară largă a Ucrainei, necesitatea aprovizionării Kievului cu arme și muniții este urgentă.

Tancurile rusești au avansat asupra capitalei ucrainene, care este și ea sub focul rachetelor rusești. Parașutiștii și alte forțe rusești încearcă să se infiltreze în oraș, iar oficialii locali i-au avertizat pe locuitori că luptele sunt în desfășurare pe străzi. Mulți s-au refugiat în stațiile de metrou.

Rezistența Germaniei a persistat chiar dacă alte țări europene, SUA și NATO au început să se mobilizeze în ultimele zile pentru a trimite echipamente și arme militare în Ucraina, informează Politico.

Pe lângă poziția sa cu privire la transporturile de arme, Germania a acceptat interzicerea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, pe care țările europene îl folosesc în special pentru a cumpăra energie din Rusia.

Deși a existat o rezistență inițială în întreaga UE față de o astfel de interdicție, opoziția s-a diminuat rapid în urma invaziei și pe fondul presiunii din partea Ucrainei. Țările UE, cum ar fi Polonia, cer în mod public ca Germania să urmeze exemplul.

În acest context mai larg, oficiali din mai multe țări membre UE și-au exprimat furia și neîncrederea că guvernul german a refuzat să acorde permisiunea generală pentru furnizarea de arme letale și muniție.

Timp de săptămâni întregi, Germania și-a apărat poziția ca parte a unei politici de lungă durată care vizează prevenirea vărsării de sânge. Oficialii germani au mai spus că cererea din partea Estoniei rămâne în curs de examinare. Dar alții au subliniat că această poziție înseamnă că armele stocate în toată Europa nu puteau fi trimise în Ucraina

Deși legile pot fi complicate, țara producătoare își păstrează adesea o anumită autoritate legală asupra revânzărilor sau donațiilor de arme către terți.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Germania
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close