Antena 3 CNN Externe Germania, Franţa şi Polonia vor pune la dispoziţia UE o forţă militară comună

Germania, Franţa şi Polonia vor pune la dispoziţia UE o forţă militară comună

Germania, Franţa şi Polonia vor pune la dispoziţia UE o forţă militară comună
Sursa foto: militari
28 Ian 2009   •   23:46

Responsabilii militari ai triunghiului de la Weimar (Germania, Franţa şi Polonia) s-au reunit, miercuri, la Varşovia pentru a lansa crearea primului grup tactic comun de intervenţie în zonele de criză până în 2013, transmite AFP.
'Aceste batalioane sunt un instrument de gestiune a crizelor important pentru Uniunea Europeană şi sunt cele care vor prelua responsabilitatea în acest domeniu sensibil', a declarat presei generalul german Hans Weirmann.
Polonia, membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din 1999 şi a Uniunii Europene din 2004, va fi ţara 'cadru' a grupului tactic european de la Weimar, a precizat generalul polonez Anatol Wojtan. Sub această titulatură, ea va asigura cea mai mare parte a statului-major, în timp ce cartierul general se va afla la Paris, la Mont-Valérien, a indicat un militar francez.
Grupurile tactice ale UE vor număra între 1.500 şi 2.000 de soldaţi originari din ţări diferite şi vor activa, prin rotaţie, pe perioade de câte şase luni. În aceste intervale ele vor fi desfăşurate în zonele de conflict, mai ales pentru susţinerea misiunilor de pace sau umanitare ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Miniştrii apărării ai Triunghiului de la Weimar au convenit în 2006 crearea acestei forţe. Triunghiul de la Weimar a fost înfiinţat după căderea comunismului în Polonia, având iniţial misiunea de a pregăti aderarea ţării est-europene la UE.
Polonia este de asemenea ţara 'cadru' a unui alt grup tactic care ar trebui să fie operaţional de anul viitor şi care reuneşte Germania, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.
Agerpres

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close