Antena 3 CNN Externe Gordon Brown vrea să schimbe regulile de succesiune a coroanei regale britanice

Gordon Brown vrea să schimbe regulile de succesiune a coroanei regale britanice

Gordon Brown vrea să schimbe regulile de succesiune a coroanei regale britanice
Sursa foto: Coroana regala britanica
27 Mar 2009   •   20:35

Premierul britanic, Gordon Brown, a iniţiat un demers de modificare a regulilor de succesiune a coroanei regale. El pledează pentru încetarea discriminării faţă de femei şi faţă de moştenitorii care se căsătoresc cu persoane de religie romano-catolică. Familia regală britanică este adeptă a Bisericii Angliei, iar membrilor acesteia le este permis să se căsătorească cu catolici doar dacă renunţă la succesiunea la tron.

Brown a recunoscut că regulile sunt o sursă de controverse, dar a declarat că publicul se aşteaptă ca asemenea inconvenienţe ar trebui să fie înlăturate în secolul XXI. El a subliniat că modificările nu ar afecta poziţia monarhiei şi nici nu ar pune în pericol existenţa Bisericii Angliei.

Gordon Brown ar putea pune această problemă în discuţie la întâlnirea pe care urmează să o aibă luni cu premierul australian, Kevin Rudd. Brown se va întâlni şi cu prim-ministrul canadian. Stephen Harper, care este un susţinător al monarhiei, cu ocazia summitului G20 de săptămâna viitoare. După ce va discuta cu cei doi, Brown va discuta despre succesiunea tronului britanic cu ceilalţi membri ai Commonwealth-ului la summitul care va avea loc în luna noiembrie.

Pentru ca o astfel de reformă să se producă este nevoie de acordul a încă 15 state membre ale Commonwealth, organizaţie care înglobează 53 de state independente, majoritatea foste teritorii ale Imperiului Britanic.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close