Antena 3 CNN Externe Grecia ameninţă că va da în judecată UE pentru a bloca excluderea ţării din zona euro

Grecia ameninţă că va da în judecată UE pentru a bloca excluderea ţării din zona euro

Grecia ameninţă că va da în judecată UE pentru a bloca excluderea ţării din zona euro
Sursa foto: Foto: Agerpres-EPA
30 Iun 2015   •   13:20

Grecia a ameninţat că va da în judecată Uniunea Europeană pentru a bloca excluderea ţării din zona euro şi a evita sufocarea sistemului bancar, informează Daily Telegraph în ediţia electronică.

 "Guvernul grec îşi va folosi toate drepturile legale", a afirmat ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis.
   
"Primim consiliere şi cu siguranţă vom lua în considerare o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie. Tratatele UE nu prevăd ieşirea din zona euro şi noi refuzăm să o acceptăm. Calitatea noastră de membru nu este negociabilă", a declarat Varoufakis pentru Telegraph luni seara.
   
Această poziţie intervine după ce marile puteri europene au avertizat că Grecia va fi forţată să iasă din uniunea monetară dacă alegătorii resping măsurile de austeritate propuse de creditorii internaţionali, în urma referendumului de duminică.
   
"Problema care se pune este dacă grecii vor sau nu să rămână în zona euro sau vor să îşi asume riscul de a ieşi", a afirmat anterior preşedintele francez Francois Hollande.
   
Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, lider al social-democraţilor, a declarat de asemenea că poporul grec nu trebuie să îşi facă iluzii despre alegerea pe care o are de făcut. "Trebuie să fie foarte clar ce este în joc. În esenţă, este vorba despre un da sau un nu pentru menţinerea în zona euro", a subliniat el.
   
O acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva instituţiilor UE ar fi o mişcare fără precedent şi ar complica situaţia referitoare la Grecia.
   
Oficialii greci au precizat că iau în considerare inclusiv să dea în judecată Banca Centrală Europeană (BCE) pentru că a decis să men?ină dar să îngheţe finanţarea băncilor din Grecia, deşi datoria instituţiei este să asigure stabilitatea financiară.
   
După luni de incertitudini legate de programul de susţinere financiară, timp în care BCE a aprobat săptămânal majorarea fondurilor destinate Greciei pe fondul retragerilor masive de lichidităţi din bănci, premierul Alexis Tsipras a decis să convoace pe 5 iulie un referendum pe tema măsurilor de austeritate solicitate de creditorii Greciei.

×
Subiecte în articol: Grecia zona euro
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close