Antena 3 CNN Externe Guvernul din Kîrgîzstan a demisionat, opoziţia organizează preluarea puterii

Guvernul din Kîrgîzstan a demisionat, opoziţia organizează preluarea puterii


Guvernul din Kîrgîzstan a demisionat, opoziţia organizează preluarea puterii
Sursa foto: revolutie kirkizstan
08 Apr 2010   •   00:33

Guvernul din Kîrgîzstan a demisionat, miercuri, iar preşedintele Kurmanbek Bakiev a părăsit capitala, a anunţat liderul opoziţiei Temir Sariev, citat de RIA Novosti, în pagina electronică.
"Am intrat în sediul Guvernului pentru a începe negocierile. (Premierul Daniar) Usenov a semnat un act de demisie a Guvernului. Bakiev a părăsit Casa Albă (sediul Guvernului) şi oraşul Bişkek", dar locaţia unde se află este necunoscută, a declarat Sariev în faţa jurnaliştilor ruşi.
Sariev a confirmat că Guvernul format de opoziţie este condus de fostul ministru kîrgîz de Externe, Roza Otunbaeva.
Otunbaeva preciza că opozoţia din statul din Asia Centrală nu a format încă un nou cabinet, dar a împărţit responsabilitatea pentru a conduce statul.
Protestele, care au început în oraşul nord-vestic Talas, marţi, s-au răspândit în toată ţara, inclusiv capitala Bişkek şi au dus la rănirea a peste 400 de persoane, în timp ce liderul opoziţiei Omurbek Tekebaev estima numărul deceselor la circa 100, din care 47 sunt confirmate.
Preşedintele Kurmanbek Bakiev instituise restricţii de circulaţie, în timp ce protecţia frontierei a fost consolidată.
O sursă aeroportuară a confirmat că preşedintele kîrgîz, Kurmanbek Bakiev, a părăsit, miercuri, capitala Bişkek, îndreptându-se către o destinaţie necunoscută, după ciocnirile violente între poliţie şi manifestanţi.
Avionul a părăsit aeroportul Manas în jurul orei locale 20.00 (17.00 ora României). Maxim cinci persoane au urcat la bord", a precizat sursa citată.
Cu toate acestea, surse din anturajul lui Bakiev au negat că acesta ar fi părăsit ţara şi că premierul Usenov a demisionat.
Susţinătorii opoziţiei au ocupat mai multe organizaţii de stat din Bişkek, iar guvernul şi liderii opoziţiei au început negocieri, deşi agenţia de presă Kabar relata că acestea au eşuat.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev declara că ciocnirile din Kîrgîzstan sunt o formă extremă de protest public şi a calificat statul din Asia Centrală ca partener strategic al Rusiei.
În timp ce premierul rus Vladimir Putin a cerut guvernului şi opoziţiei să se abţină de la violenţe. El a mai negat că Rusia ar fi avut vreun rol în evenimente.
El a declarat însă că preşedintele Bakiev a repetat greşelile făcute de predecesorul său, Askar Akaev. "Când preşedintele Bakiev a venit la putere[după aşa numita revoluţia lalelelor în 2005], el l-a criticat aspru pe preşedintele Akaev pentru nepotism. Am impresia că Bakiev a căzut în aceeaşi capcană," aprecia Putin .
Kîrgîzstan, unde atât Rusia, cât şi SUA au baze militare, a fost instabilă de la preluarea puterii de către Bakiev, dar marile mişcări politice au început luna trecută, când opoziţia a acuzat guvernul că eşuat să aducă stabilitate şi creştere economică, deşi şi-a spori puterea.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proteste de strada revolutie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close