Antena 3 CNN Externe Hamas va încheia un armistiţiu de 18 luni cu Israelul

Hamas va încheia un armistiţiu de 18 luni cu Israelul

Hamas va încheia un armistiţiu de 18 luni cu Israelul
Sursa foto: Hamas
13 Feb 2009   •   15:03

Gruparea palestiniană Hamas a anunţat că este de acord cu un armistiţiu cu Israelul pe o perioadă de un an şi jumătate. Condiţia pusă de Hamas este ca Israelul să ridice blocada impusă Fâşiei Gaza. Surse care au participat la negocierile dintre reprezentanţii Hamas şi şeful Serviciilor Secrete egiptene, Omar Suleiman, susţin că acordul mai prevede reconstrucţia Fâşiei Gaza, dar şi deschiderea frontierelor.
Potrivit mediatorilor egipteni, o înţelegere în acest sens ar urma să fie anunţată zilele următoare. Cele două părţi au încetat focul în 18 ianuarie, după o ofensivă israelienă în Fâşia Gaza. Acordul de atunci a fost încălcat de mai multe ori prin lansarea de tiruri cu rachetă palestiniene, urmate de bombardamente israeliene.
Conflictul între Hamas şi Israel a început pe 27 decembrie 2008, când Tel Aviv-ul a lansat o ofensivă aeriană asupra mai multor obiective din Gaza ale organizaţiei islamiste. Peste 50 de avioane de luptă şi elicoptere israeliene au intrat în spaţiul aerian al Gazei şi au bombardat sediul Hamas, mai multe baze militare, clădiri ale Guvernului, dar şi instalaţii de lansare a rachetelor Kassam. Potrivit estimărilor, în raidurile aeriene din primele zile, aproape 300 de palestinieni şi-au pierdut viaţa, alţi 1000 fiind răniţi.
În cele 22 de zile de război, cel puţin 1.300 de palestinieni au fost ucişi, dintre care, peste 400 de copii. De partea israeliană, au fost ucişi zece militari şi trei civili.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul
x close