Antena 3 CNN Externe Hamas: Vom câştiga războiul din Gaza

Hamas: Vom câştiga războiul din Gaza

Hamas: Vom câştiga războiul din Gaza
09 Ian 2009   •   14:27

Peste 700 de palestinieni şi-au pierdut viaţa în urma ofensivei israeliene în Gaza, dintre care o treime au fost femei şi copii, iar alte 3.000 de persoane au fost rănite. Totuşi, de la sediul organizaţiei din Damasc, Musa Abu Marzouq, liderul biroului politic al Hamas, îşi exprimă convingerea că gruparea separatistă este pe punctul de a câştiga războiul cu Israel.
El anunţă că există trei condiţii care trebuiesc îndeplinite înainte de a fi luat în considerare orice plan de pace: agresiunea israelienilor trebuie să înceteze, toate căile de acces trebuie să fie deschise (inclusiv cea din Rafah, dintre Gaza şi Egipt) şi Israel trebuie să se retragă definitiv din Fâşia Gaza. "Nu spunem că vom înceta să mai lansăm rachete din Fâşia Gaza spre Israel, noi vorbim doar despre încetarea agresiunii israelienilor la adresa civililor din Gaza. Noi trimitem un mesaj când lansăm rachete. Acela că nu ne vom preda, că trebuie să ne luptăm cu Israel şi că vom câştiga această luptă. Ştim că vom pierde o grămadă de oameni, dar vom câştiga", a declarat Marzouq pentru Al Jazeera.
Marzouq a mai explicat că Hamas nu are civili israelieni ca ţintă. "Noi ne apărăm. Când vorbim de ocupaţie, oamenii ar trebui să opună rezistenţă soldaţilor şi armatelor care le ocupă ţara. Nu avem arme atât de sofisticate cât să lansăm rachete la ţintă. Noi trimitem doar un mesaj: Nu poţi oferi siguranţă taberei tale, până nu oferi siguranţă părţii palestiniene. Noi vrem libertate şi siguranţă pentru poporul nostru. Acesta este mesajul nostru pentru Israel. Trebuie să înţeleagă că noi lucrăm pentru un stat independent".
Conform liderului biroului politic al Hamas, ofensiva israeliană nu a făcut altceva decât să facă din Hamas o grupare mai populară în rândul palestinienilor şi a lumii musulmane. "După ce Israel i-a omorât pe liderii Hamas Ahmed Yassin şi Ismail Abu Shanab, Hamas a câştigat la alegeri 76 de fotolii dintr-un total de 132 al parlamentului. Folosirea acestor mijloace ne creşte popularitatea, nu ne-o scade", a declarat Marzouq.
El a explicat pentru Al Jazeera că o victorie a Hamasului ar însemna că israelienii nu îşi ating obiectivul. "Dacă ei nu pot opri rachetele noastre să mai ajungă în Israel, înseamnă că au eşuat. Dar adevăratul motiv pentru agresiunea lor este că vor să schimbe guvernul Hamas din Fâşia Gaza - se gândesc la asta de când am câştigat alegerile - nu este vorba despre rachete. Au eşuat chiar să întoarcă oamenii împotriva Hamas prin embargoul economic asupra Fâşiei Gaza. Au încercat să forţeze Fatah să se opună Hamas şi să lupte împotriva noastră, dar i-am învins în Fâşia Gaza astfel că israelienii au preluat ei iniţiativa".
Khalid Meshaal, liderul Hamas, a făcut, în decembrie, apel la o acţiune militară împotriva inamicului sionist şi la o acţiune de pace internă. Întrebat de Al Jazeera ce înseamnă o acţiune de pace internă, Marzouq a spus: "Cred că s-a referit la faptul că trebuie să existe o schimbare în rândul palestinienilor. În prezent, Autoritatea Palestiniană controlează totul în Cisiordania. Acest lucru este inacceptabil. Trebuie să schimbăm paşnic aceste lucruri". "Acum, prioritatea pentru Hamas, Fatah şi orice altă organizaţie palestiniană este să se opună agresiunii israeliene. După ce terminăm această luptă, cred că putem vorbi despre o împăcare cu Fatah. Suntem deschişi la orice dialog între Hamas şi Fatah menit să pună capăt separării palestinienilor", a mai declarat Marzouq.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close