Antena 3 CNN Externe Horst Koehler, reales în funcţia de preşedinte al Germaniei

Horst Koehler, reales în funcţia de preşedinte al Germaniei

Horst Koehler, reales în funcţia de preşedinte al Germaniei
Sursa foto: Horst Koehler
24 Mai 2009   •   12:01

Horst Koehler a fost reales preşedinte al Germaniei. Conservatorul german a fost reales sâmbătă cu o majoritate absolută a voturilor, din primul tur de scrutin. Koehler a obţinut astfel un al doilea şi ultim mandat mandat de cinci ani în această funcţie. Turul de scrutin a avut loc în ziua celei de-a 60-a aniversări a Republicii Federale, sărbătorită în toată Germania.

Analiştii politici sunt de părere că victoria lui Koehler este o victorie simbolică a cancelarului Angela Merkel, înaintea alegerilor generale care se vor desfăşura în luna septembrie. Preşedintele reales a beneficiat inclusiv de voturile liberalilor, cu care Angela Merkel speră să poată forma un Guvern după alegerile legislative din toamnă.

În Germania, preşedintele are mai mult o funcţie onorifică, dar reprezintă un simbol moral al autorităţii. Horst Koehler, în vârstă de 66 de ani, a fost director al Fondului Monetar Internaţional. El deţine funcţia de preşedinte al Germaniei din 1 iulie 2004. La alegerile de sâmbătă el a obţinut 613 voturi din partea parlamentarilor. Cel mai apropiat contracandidat a fost Gesine Schwan, care a obţinut 503 voturi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close