Antena 3 CNN Externe Human Rights Watch acuză trupele sud-osetine, ruse şi georgiene de crime de război

Human Rights Watch acuză trupele sud-osetine, ruse şi georgiene de crime de război

Human Rights Watch acuză trupele sud-osetine, ruse şi georgiene de crime de război
Sursa foto: Razboi Georgia
24 Ian 2009   •   10:54

Atât armata rusă, cât şi cea georgiană sunt vinovate de crime de război, în conflictul din vara anului trecut. Este concluzia organizaţiei Human Rights Watch, care a dat vineri publicităţii raportul pe această temă. Tot vineri, preşedintele Mihail Saakaşvili a acuzat din nou Rusia că a declanşat războiul, pentru a distruge suveranitatea Georgiei.
Raportul organizaţiei Human Rights Watch denunţă în primul rând miliţia pro-rusă din Osetia de Sud, învinuită de ?purificarea etnică? a unor sate locuite de georgieni. Dar şi armatele regulate ale Rusiei şi Georgiei sunt acuzate de atacuri ?disproporţionate? care, potrivit organizaţiei, au făcut numeroase victime civile. Human Rights Watch cere ambelor guverne să ancheteze presupusele crime de război. Atât Rusia şi Georgia, cât şi osetinii au negat că trupele lor ar fi săvârşit crimele şi abuzurile de care sunt acuzate.
La Tbilisi, preşedintele georgian Saakaşvili a răspuns vineri, în direct, la întrebările telespectatorilor. El l-a catalogat pe premierul rus Vladimir Putin drept ?un duşman nemilos? al Georgiei, cel mai puternic de la un rege persan care a invadat ţara în secolul al XVII-lea. Saakaşvili a susţinut că Rusia nu a renunţat nici acum la intenţia de a distruge statul georgian şi de a-l elimina pe el personal.
?Dacă suveranitatea Georgiei va fi eliminată, vom fi sclavi timp de zeci sau sute de ani, aşa cum s-a mai întâmplat în istoria Georgiei. O ştim prea bine şi noi, şi duşmanii noştri. Ei nu au renunţat la scopul lor, care este eliminarea suveranităţii Georgiei?, a spus Saakashvili.
Preşedintele are, însă, şi adversari interni care au organizat un miting în faţa televiziunii, de unde era transmis dialogul său cu publicul. Ei i-au cerut demisia şi l-au acuzat că încearcă să-l imite chiar pe duşmanul său, Vladimir Putin, care a iniţiat, cel dintâi, acest gen de emisiuni.
Antena 3

×
Parteneri
O nouă minivacanţă pentru români! Câte zile libere vor avea angajaţii
x close