Antena 3 CNN Externe În ciuda ameninţărilor, activiştii sud-coreeni au trimis materiale de propagandă în Coreea de Nord

În ciuda ameninţărilor, activiştii sud-coreeni au trimis materiale de propagandă în Coreea de Nord

În ciuda ameninţărilor, activiştii sud-coreeni au trimis materiale de propagandă în Coreea de Nord
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de N.B.    |    29 Oct 2012   •   11:16

Activiştii sud-coreeni au lansat, cu ajutorul unor baloane, aproximativ 30.000 de manifeste politice peste frontieră, în Coreea de Nord, în ciuda ameninţărilor Phenianului, care a promis represalii militare în cazul în care materialele de propagandă ajung pe teritoriul nord-coreean.

Conform AFP, zece activişti au dat drumul, într-un parc al oraşului Paju, la aproximativ 60 de kilometri nord de Seul, unor baloane care transportau aproximativ 30.000 de manifeste. Activiştii au avut unele confruntări cu localnicii, care se tem de un atac al Nordului.

"Nu ne temem de aceste ameninţări şi vom continua să trimitem manifeste", a afirmat Choi Woo-Won, profesor la universitate, critic al regimului nord-coreean instaurat în 1948 de Kim Il-Sung.

Manifestele lansate sunt materiale care îi îndeamnă pe nord-coreeni să se ridice împotriva lui Kim Jong-Un, instaurat la conducere la Phenian după moartea tatălui său Kim Jong-Il. Acestea includeau fotografii cu autocraţi înlăturaţi de la putere - românul Nicolae Ceauşescu, irakianul Saddam Hussein şi libianul Muammar Kadhafi.

În urmă cu o săptămână, autorităţile sud-coreene au împiedicat o operaţiune similară, "din motive de securitate".

Militanţi anti-Phenian trimit frecvent către Coreea de Nord manifeste de propagandă, care denunţă autoritarismul regimului şi îi îndeamnă pe nord-coreeni la revoltă. Ei au trimis, anul trecut, texte care se refereau la "primăvara arabă".

Coreea de Nord a ameninţat că va răspunde propagandei cu o acţiune militară, iar oficialii sud-coreeni au blocat o acţiune a activiştilor la frontieră.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close