Antena 3 CNN Externe Un incident aviatic major în SUA a oprit la sol toate zborurile până la ora 16 | Autoritățile au anunțat reluarea treptată a traficului aerian

Un incident aviatic major în SUA a oprit la sol toate zborurile până la ora 16 | Autoritățile au anunțat reluarea treptată a traficului aerian

Zborurile în spațiul aerian al SUA au fost afectate, miercuri, după ce Agenția federală americană a aviației (FAA) a anunțat o defecțiune a sistemului informatic.

de Adrian Iclozan    |    11 Ian 2023   •   14:03

Toate zborurile din Statele Unite au fost oprite la sol în urma incidentului, a declarat pentru NBC News o sursă la curent cu situația.

Într-un anunț pe site-ul său, FAA a precizat că sistemul NOTAM (Notice to Air Mission, sistem de notificare a misiunii aeriene) s-a defectat în cursul dimineții.

NOTAM trimite informații esențiale personalului implicat în operațiunile de zbor, inclusiv cele referitoare la potențiale pericole.

Update: Casa Albă anunță că nu sunt, deocamdată, dovezi privind un atac informatic

Președintele SUA, Joe Biden, a fost informat despre problema care a afectat sistemul informatic al agenției aviatice federale, FAA, incident în urma căruia toate cursele aeriene din SUA au fost suspendate, miercuri, timp de mai multe ore.

Anunțul a fost făcut de Casa Albă, care a menționat că, deocamdată, nu există dovezi despre vreun atac cibernetic.

Update: FAA anunță revenirea treptată la normal a zborurilor în SUA

Oprirea zborurilor la sol în SUA, în vigoare până la ora 16, ora României, a încetat.

Operațiunile normale de trafic aerian se reiau treptat pe teritoriul Statelor Unite, după defecțiunea care a afectat sistemul NOTAM, de notificare a echipajelor de pe aeronave cu privire la informațiile de siguranță, a comunicat FAA miercuri după-amiază.

Update: Decolări reluate pe aeroporturile din Newark și Atlanta

FAA a comunicat în jurul orei 15, ora României, că toate zborurile aflate în aer pot ateriza în siguranță. Agenția a precizat că s-au reluat decolările la aeroporturile Liberty International (Newark) și hartsfield-Jackson (Atlanta) "din cauza congestiilor de trafic aerian" din zonele respective.

Potrivit sursei citate, este anticipată reluarea decolărilor pe alte aeroporturi în jurul orei 16, ora României.

Știrea inițială

"Specialiștii încearcă în prezent să repună sistemul în funcțiune și nu există un timp estimat pentru reluare funcționării acestuia în acest moment", se preciza în anunțul inițial al FAA.

Ulterior, agenția federală a postat pe Twitter că efectuează verificările finale și reinițializarea sistemului și că va furniza actualizări ale situației.

Oprirea zborurilor la sol este în vigoare până la ora 9, ora Coastei de Est (ora 16 în România).

Sute de zboruri întârziate sau anulate în SUA, în urma incidentului de la FAA

Circa 760 de zboruri către și dinspre Statele Unite, precum și curse interne înregistrau întârzieri, miercuri dimineața, în jurul orei 6.30.

Aproximativ 90 de zboruri erau anulate, conform site-ului de monitorizare FlightAware.

La Aeroportul Internațional Austin-Bergstorm (AUS) din Austin, statul Texas, autoritățile aeroportuare i-au anunțat pe pasageri că se pot aștepta la întârzieri ale curselor aeriene pe parcursul întregii zile și i-au îndemnat să-și contacteze companiile aviatice înainte de a se îndrepta spre aeroport.

"O pană a sistemului FAA determină oprirea zborurilor la sol la AUS și în alte aeroporturi din țară", au precizat, pe Twitter, autoritățile aeroportuare.

Numeroase persoane au anunțat pe rețelele de socializare că au rămas blocate pe aeroporturi, ca urmare a incidentului.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close