Antena 3 CNN Externe India cere ajutorul Chinei pentru detensionarea relaţiei cu Pakistanul

India cere ajutorul Chinei pentru detensionarea relaţiei cu Pakistanul

India cere ajutorul Chinei pentru detensionarea relaţiei cu Pakistanul
26 Dec 2008   •   20:36

La exact o lună după atentatele de la Mumbai, India cere ajutorul Chinei pentru a constrânge Pakistanul să ia măsuri împotriva teroriştilor de pe teritoriul său. Potrivit unor surse oficiale, premierul indian a mai cerut şi ajutorul statelor din Golf, aliate ale Pakistanului, printre care Arabiei Saudite.
Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Yang Jiechi a purtat o convorbire telefonică cu omologul său indian, Pranab Mukherjee, în care a subliniat solidaritatea ţării sale cu India în lupta împotriva terorismului. Cei doi miniştri au luat în discuţie mai multe aspecte ale relaţiilor bilaterale indo-chineze. Printre altele, ministrul indian a propus Chinei să îşi folosească influenţa de care se bucură pentru a convinge autorităţile de la Islamabad să destabilizeze structurile teroriste de pe teritoriul Pakistanului.
La începutul acestei săptămâni, China, care se autointitulează "prietenul stabil al Pakistanului", a iniţiat o serie de discuţii succesive atât cu autorităţile de la New Dehli, cât şi cu cele de la Islamabad, în încercarea de a rezolva pe cale paşnică problemele iscate între India şi Pakistan, în urma atacurilor de la Mumbai.
"Sperăm că vom remarca îmbunătăţiri în relaţiile indiano-pakistaneze", a declarat Qin Gang, purtător de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe. El a subliniat faptul că în pozitivă a relaţiilor dintre cele două ţări este un pion important în menţinerea unui climat de pace şi stabilitate în regiune.
India susţine că autorii atentatelor de la Mumbai, soldate cu moartea a peste 170 de persoane, provin din Pakistan, şi face presiuni asupra ţării vecine pentru a-i urmări pe militanţii islamişti.
Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close